FOR SEINT: Skal du til fjells i høstferien, kan det fort bli full stopp dersom du har sommerdekk. UP varsler at de er på vakt. Foto: Morten Holm / NTB Scanpix
FOR SEINT: Skal du til fjells i høstferien, kan det fort bli full stopp dersom du har sommerdekk. UP varsler at de er på vakt. Foto: Morten Holm / NTB ScanpixVis mer

UP med tydelig høstferie-advarsel: - Risikerer kjøreforbud med sommerdekk

Vil ha kontrollører på plass på utfartsveiene fra byene, på landet og i fjellet over hele landet.

Denne helga starter høstferien for skolene på Vestlandet. Det betyr at det vil bli en del ekstra trafikk ut av byene og opp i fjellområdene samtidig som østlendingene kjører ned fra fjellet og hjem etter endt høstferie på Østlandet.

Trafikkoperatør Morten Hansen ved Vegtrafikksentralen vest forventer en del ekstra trafikk, selv om utfarten nok ikke blir på høyde med hva man ser ved påske eller vinterferie.

Tid for vinterdekk

- Vi oppfordrer folk til å følge med på værvarslene og trafikkmeldingene. Alle som har tenkt seg opp i høyden må ha på vinterdekk, understreker Hansen.

Ikke den aller verste ferietrafikken til tross - han oppfordrer folk til å ikke ta noen sjanser, særlig hvis turen går opp i høyden. Trafikkoperatøren minner også om at været kan snu fort i fjellet.

- Hvis det blir en del vind og nedbør, kan det være en stor fordel om bilistene har sikret seg nok drivstoff, at elbilene har nok strøm, og at folk har med seg varme pledd, mat og varm drikke, sier Hansen.

UP på sommerdekkjakt

Utrykningspolitiet (UP) varsler at de vil følge ekstra godt med når høstferietrafikken tar til, og opplyser til Dagbladet at de vil ha sine styrker ute på veiene i helga. Hovedmålet er å kontrollere om noen kjører med sommerdekk på glatte veier.

- Vi vil være på utfartsveiene fra byene, på landet og i fjellet over hele landet. Det er alltid viktig for oss å være synlige i overgangsperioder mellom sommer og vinter, sier UP-sjef Runar Karlsen til Dagbladet.

Ingen nåde

Han understreker at UP ikke vil være romslige med noen, dersom de stanser bilister med sommerdekk der det kan være glatt. Karlsen varsler at det vil få konsekvenser for dem som kjører med sommerdekk på glatte veier.

- Det kan være meldt noen få plussgrader i enkelte områder, men det kan snu fort. Alle som har planer om å kjøre i områder med fare for snø og is må ta seg tid til å skifte dekk. De som ikke er skikkelig skodd for kjøreforholdene, risikerer kjøreforbud, anmeldelse og førerkortbeslag, sier UP-sjefen.