Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

UP-sjef kan ha snakket sant

Alkoholekspert mener Holand kan ha startet å drikke etter at han kjørte i grøfta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettens alkoholsakkyndige konkluderer med at tidligere UP-sjef Einar Holand kan ha startet å drikke etter at han kjørte i grøfta.

Professor Per Trygve Normann ved Nasjonalt folkehelseinstitutt har analysert hvordan alkoholmengdene Holand sier han drakk etter biluhellet kan ha virket på kroppen. Holand ble målt til 2,33 i promille klokken 16.35 og 2,21 i promille en halvtime senere.
Forenlig
- Einar Holand må ha vært på stigende promille da han ble pågrepet. Hans forklaring er forenlig med blodprøveresultatene, sa Normann i Nord-Troms tingrett fredag.

Alkoholeksperten finner imidlertid ett forhold som kan gi en viss usikkerhet rundt konklusjonen. Målinger av stoffet etylglukuronid, som er avgjørende for forbrenningen av alkohol, gir høyere verdier enn om Holand skulle ha startet drikkingen etter kjøreturen.


Få erfaringer
Forskningen på dette stoffet er imidlertid ikke godt nok utviklet til å gi bombastiske konklusjoner ut fra målinger av etylglukuronid i blodet.

- De rettstoksikologiske erfaringene med etylglukuronid er så få at vi må legge inn større sikkerhetsmargin. Jeg kan derfor ikke utelukke at det Einar Holand sier likevel er forenlig med etylglukuronid-innholdet i blodet, sa Normann.


Svensk ekspertise 
Einar Holand har engasjert den svenske forskeren Wayne Jones, som i sin forskning mener at etylglukuronid-innholdet synker raskere enn det Normann legger til grunn.

- Jeg bruker de samme metodene som Folkehelseinstituttet i Oslo. Forskjellen er at jeg har en annen vurdering av hvordan stoffet virker inn i forbrenningsprosessen, sier Jones til NTB.

Det er første gang denne metoden presenteres for en norsk rett.

(NTB)

UP-JOIK: Tidligere distriktsleder i UP, Einar Holand, hevder han måtte drikke store mengder vodka da en venn av søsteren lagde UP-joik til ham. Her er Holand i retten sammen med sin advokat Hjallis Bakke (t.v). Foto: SCANPIX
UP-JOIK: Tidligere distriktsleder i UP, Einar Holand, hevder han måtte drikke store mengder vodka da en venn av søsteren lagde UP-joik til ham. Her er Holand i retten sammen med sin advokat Hjallis Bakke (t.v). Foto: SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!