UP-sjefen: - Angi fyllekjørere

UP-sjef Harald Moen synes det er helt i orden at trafikanter ringer til politiet om promillekjørere. Hver eneste dag mottar politiet landet rundt telefoner om mistenkelig kjøring. - Dette er ikke angivervirksomhet, sier UP-sjefen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg skjønner svært godt dem som ringer dersom de ser en mistenkelig bilist på veien. Det er utrolig mange som ringer, og det er bare igjen et bevis på at promillekjøring ikke er sosialt akseptabelt. Det behøver ikke bare gjelde promille etter alkohol, men like gjerne pillebruk, narkotika eller andre medikamenter. Politiet setter pris på at de får tips. Ser du noen som kjører mistenkelig, skal det lokale politikammeret kontaktes, sier Harald Moen til Dagbladet.

Politikammer landet rundt sier de nå nesten daglig mottar telefoner om mistenkelig kjøring. Sakene blir prioritert. Enkelte polititjenestemenn hevder at åtte av ti promillekjørere i dag blir tatt etter tips fra andre trafikanter.

Sanseløs


En politimann stasjonert i Vestfold forteller om en episode på E18 for noen uker siden. Politiet hadde fått telefon fra en lastebilsjåfør om underlig kjøring. En patrulje fra Utrykningspolitiet ble sendt til stedet, og bilisten ble stoppet. Det var ikke nødvendig med noen promillekontroll for å se at den kvinnelige bilisten ikke var egnet til å kjøre bil.

Hun hadde et glass med piller stående ved siden av seg og hadde blandet alkohol og medikamenter. Da politiet ville snakke med henne, visste hun ikke hvem hun var og hva hun drev med.

- Hun trengte hjelp, og fikk det, sier politimannen til Dagbladet.

Livsfarlig


- Vi stoppet henne i siste sekund. Hadde hun fortsatt sin ferd mot Oslo, kunne hun lett ha kommet over i motsatt kjørebane og truffet en møtende bilist. Nå er kvinnen satt under behandling, og jeg tror hun får den hjelpen hun trenger.

knut.moberg@dagbladet.no