UP-sjefen: - Vi er sjokkert over hvor mange som har mistet førerkortet i år

20 prosent flere sjåfører har mistet lappen hittil i år sammenlignet med fjoråret.

MANGE FARTSSYNDERE:  UP-sjef Runar Karlsen og kollegene hans har hatt en travel start på året. Foto: Per Flåthe/Dagbladet
MANGE FARTSSYNDERE: UP-sjef Runar Karlsen og kollegene hans har hatt en travel start på året. Foto: Per Flåthe/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): UP-sjef Runar Karlsen mener de tørre veiene gjør folk til våghalser.

- Den drastiske økningen i beslaglagte førerkort kommer sannsynligvis av at folk kjører mindre forsiktig på grunn av tørre veier, sier Karlsen til Dagbladet.

Politiet har hatt like mange kontroller i år som i fjor, men likevel ble flere fartssyndere tatt.

- Flere landsdeler har opplevd en tidlig vår i år, og da økes dessverre farten. Det er noe vi jobber med kontinuerlig, sier Karlsen.

Karlsen mener det kan være farligere å kjøre på tørre veier enn på glatte veier.

- Det er klart flere dødsulykker på våren og sommeren, for da økes farten og det er farten som dreper. På vinteren kjører folk generelt mer varsomt, og da blir det heller mindre alvorlige ulykker, sier UP-sjefen.

Mange dødsulykker fremover
Karlsen mener vi nå er i starten av en periode hvor dødstallene på veien øker.

- Vi håper ikke det blir tilfellet i år, men ifølge statistikk blir det slik. Hvis alle tar hensyn og er forsiktige i trafikken vil vi unngå mange tragedier, sier han.

Karlsen får støtte av Kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Trygg Trafikk.

- Det viktigste i trafikken er å ta det med ro. Det er ikke verdens undergang om du bruker 30 minutter ekstra, spesielt ikke hvis man har ferie, sier Øyen til Dagbladet.

Øyen er glad for at politiet er på veiene og kontrollerer.

- Det er bra at folk blir tatt i fartskontroll. Da lærer de kanskje, og det har en prevantiv effekt, sier hun.

Statistikk fra Trygg Trafikk viser at 42 personer har mistet livet i trafikkulykker i Norge hittil i år. Det er en mer enn i samme periode i fjor.

- Ikke bli statistikk
Trygg Trafikk melder at det foreløpige tallet for omkomne i mars er ti. I samme måned i fjor var det foreløpige tallet 12. Årets tall fordeler seg på ni bilførere og en bilpassasjer. Av de ti mistet åtte livet i kollisjon med et annet kjøretøy og to i utforkjøringsulykker. De omkomne var sju menn, to kvinner og ett barn.
Oppfordringen fra politiet er klar: Kjør forsiktig — ikke bli statistikk!     

ENIG: Kristin Øyen i Trygg Trafikk er enig med Karlsen i at det er for mange fartssyndere på norske veier. Hun er glad folk blir tatt. Foto: Trygg Trafikk
ENIG: Kristin Øyen i Trygg Trafikk er enig med Karlsen i at det er for mange fartssyndere på norske veier. Hun er glad folk blir tatt. Foto: Trygg Trafikk Vis mer