UP-sjefen anker ikke promilledom

Tidligere UP-sjef Einar Holand godtar fengselsstraff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere UP-sjefen i Troms og Finnmark, Einar Holand, anker ikke «promilledommen» på 75 dagers fengsel, melder NRK.

Holand ble 22. november i fjor dømt til 75 dagers fengsel og en bot på 32.000 kroner for promillekjøring og forsøk på forsikringssvindel.

To dager etter at han hadde sagt opp sitt lange virke som regionleder for UP i Troms og Finnmark, ble en beruset Einar Holand pågrepet ved bilen sin, bare 500 meter fra sitt hjem.
Høy promille
Blodprøvene viste 2,3 og 2,1 i promille, og saken fikk omfattende medieomtale. Holand bekreftet å ha vært på fest hos sin søster, men hevdet at han var i seng ved midnatt. Flere vitner mente de hadde sett ham på et langt senere tidspunkt.

Da saken kom opp for Nord-Troms tingrett i midten av desember, var det duket for nytt medie-sirkus.


UP-joik 
Holand forklarte at han ble så fortørnet over at bilen havnet i grøfta at han begynte å drikke. Drikkingen tok av da en av søsterens venner skulle lage en joik til Holand.

- Han insisterte hårdnakket. Hver gang han joiket en strofe skulle jeg drikke vodka, forklarte Holand i promillesaken.

Den oppsiktsvekkende forklaringen førte til at «UP-joikeren» Jan Åge Biti ble hasteinnkalt som vitne i rettssaken. Han bekreftet Holands versjon av intensiv vodkadrikking til joiken.


Ikke troverdig 
Men verken Holand eller Biti ble trodd av retten. I en enstemmig dom slo Nord-Troms tingrett fast at Holand har gitt fire ulike forklaringer om hva som skjedde.

- Enten er alle eller minst tre av dem uriktige. Det har betydning for troverdigheten, heter det i dommen som nå blir rettskraftig. an

- En anke blir for stor belastning på ham og familien hans, sier Holands advokat Hjallis Bakke til NRK.

(NTB)

- DRAKK TIL SPESIALJOIK sa tidligere UP-sjef Einar Holand. Nå anker han ikke dommen. Foto: Truls Brekke/Dagbladet
- DRAKK TIL SPESIALJOIK sa tidligere UP-sjef Einar Holand. Nå anker han ikke dommen. Foto: Truls Brekke/Dagbladet Vis mer