UP-sjefens råd: - Ikke bry deg om masete kjerring og bråkete barn

Det er viktig å være oppmerksom i påsketrafikken.

PÅSKETRAFIKK: Det er viktig å smøre seg med litt tålmodighet når man skal på påskeferie.
Foto: Kyrre Lien / Scanpix .
PÅSKETRAFIKK: Det er viktig å smøre seg med litt tålmodighet når man skal på påskeferie. Foto: Kyrre Lien / Scanpix .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Påsken er høytid for trafikkulykker og årsakene er mange.

- Det er viktig å ta det med ro og passe på farten. Man bør belage seg på kø, men da er det viktig at man holder seg i køen og ikke tar noen risiko, sier UP-sjef, Runar Karlsen, til Dagbladet.

Karlsen sier også at det er viktig å fokusere på veien, og ikke masete medpassasjerer.

- Det er mange stressmomenter når man skal på tur. Da hjelper det ikke å ha en masete kjerring og bråkete unger i bilen. Det er viktig å stenge det ute, sier Karlsen.

Det er også viktig at man har riktig dekk til kjøreturen.

- Det er en ganske vanlig feil dessverre at folk kjører fra tørre fine veier i byene og opp på glatte og isete veier i fjellet. Da er man sjanseløs med sommerdekk, sier han.

Sivile kontroller
UP jobber mye i påsken for å passe på trafikken.

- Vi har fartskontroller med laser langs de mest utsatte strekningene, og kontrollerer gjennomsnittsfart på bilister med sivile politibiler, sier Karlsen.

Informasjonssjef i Gjensidige forsikring, Bjarne Aani Rysstad, mener folk må ta hensyn.

- Det er ingen tvil om at det skjer langt flere ulykker på de store utfartsdagene i påsken i forhold til en gjennomsnittsdag, sier Rysstad til Dagbladet.

baksetet gull - forsetet tull
Rysstad mener det har vært en uheldig utvikling den siste tiden i sjåførers kjørevaner.

- Siden smarttelefoner og lesebrett har blitt så populært, er det mange som tar frem dette når køen går sakte. Dette kan fort skape ulykker, selv om man kjører i lav fart, sier han.

Men han er ikke ensidig negativ til teknologien.

- Det kan være en god avlastning for sjåføren hvis barna i baksetet kan sitte opptatt med spill istedetfor å mase, sier han og oppsummerer en god huskeregel:

- Smarttelefon og lesebrett i forsetet er tull, men i baksetet er det gull!

Slik er påsketrafikken
Rett etter klokken 18.30 er det rolig påsketrafikk i stort sett hele landet.

VÆR FORSIKTIG:
Sjef i utrykningspolitiet, Rune Karlsen, sier folk må ta det med ro og beregne god tid på vei til påskeferie.
Foto: Morten Holm / Scanpix
VÆR FORSIKTIG: Sjef i utrykningspolitiet, Rune Karlsen, sier folk må ta det med ro og beregne god tid på vei til påskeferie. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer

Øst-Norge:

- Her er det helt tyst og trafikken flyter fint. Vi har ingen store utfordringer nå, sier trafikkoperatør, Ole Fredrik Haugen,  til Dagbladet.

Sør-Norge:

- Vi har hatt en del ekstra trafikk tidligere i dag, men det begynner å stabilisere seg nå. Vi forventer at trafikken vil avta utover, sier trafikkoperatør ved vegtrafikksentralen Sør-Norge, Finn Hammer, til Dagbladet.

Vest-Norge:

- Nå er det ganske lite trafikk på veiene. Det ser rolig ut, og det er ikke noe mer trafikk enn en vanlig fredag, sier trafikkoperatør ved vegtrafikksentralen Vest-Norge, Elin Syrstad, til Dagbladet.

Midt-Norge:

- Det er fortsatt litt treghet i trafikken ut fra Trondheim i retning nordover mot Stjørdal, men bortsett fra det er det fin flyt i trafikken, sier trafikkoperatør ved vegtrafikksentralen Midt-Norge, Pål Olufsen, til Dagbladet.

Nord-Norge:

- Det er litt utfordring i byene med mye snø i Finnmark, men ellers flyter det veldig greit. Vi har egentlig ikke merket så mye til påsketrafikken, sier trafikkoperatør ved vegtrafikksentralen Nord-Norge, Torunn Thorvaldsen, til Dagbladet.

MANGE ULYKKER: Informasjonssjef i Gjensidige forsikring, Bjarne Aani Rysstad, oppfordrer familier til å holde håndholdt teknologi i baksetet. Foto: Gjensidige
MANGE ULYKKER: Informasjonssjef i Gjensidige forsikring, Bjarne Aani Rysstad, oppfordrer familier til å holde håndholdt teknologi i baksetet. Foto: Gjensidige Vis mer