UP vil ta pillesjåførene

Fra neste år håper UP å få sjekke om du kjører bil påvirket av narkotika eller sterke legemidler.

PILLESJEKK: Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa foreslår en ny lov som gir UP-sjef Runar Karlsen og hans patruljer hjemmel til å sjekke om sjåfører på norske veier er påvirket av narkotika eller sterke legemidler.
 Foto: Berit Roald / Scanpix
PILLESJEKK: Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa foreslår en ny lov som gir UP-sjef Runar Karlsen og hans patruljer hjemmel til å sjekke om sjåfører på norske veier er påvirket av narkotika eller sterke legemidler. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det blir nemlig tilfelle om samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa får det som hun vil.

På høy tid I et nytt lovforslag til veitrafikkloven åpnes det for at politiet kan narko- og pilleteste norske sjåfører uten videre mistanke.

Et lovforslag UP-sjef Runar Karlsen er svært fornøyd med.

- Dette er en harmonisering av lovverket når det gjelder bilkjøring og rus. En svært positivt og etterlengtet lov, sier Karlsen til Dagbladet.

Han håper og tror dette vil forhindre mange ulykker på norske veier.

Store mørketall - Det sies at en prosent av de som kjører på norske veier er påvirket av ulovlige narkotiske stoffer eller legemidler som er ulovlig å kombinere med bilkjøring.
Når vi fra før vet at 20 prosent av ulykkene på veiene våre har sin bakgrunn i en eller annen form for ruspåvirkning er det nærliggende å tro at vi her snakker om enorme mørketall, sier han.

Målet til Meltveit Kleppa er nettopp å bedre trafikksikkerheten og ha en nulltoleranse for å kjøre i narkotikarus, slik det er for alkoholrus.
Samtidig ønsker departementet å få en mer effektiv ressursbruk av politiet når de kontrollerer bilister for blant annet alkohol.

Uten mistanke - Slik det er i dag kan våre patruljer sjekke om sjåføren av en bil er påvirket av alkohol ved blåsetest på stedet. Dette har vi hjemmel for å gjøre som ledd i en trafikkontroll uten videre mistanke.
Det har vi ikke hatt når det gjelder ulovlige narkotiske stoffer eller legemidler som i utgangspunktet er lovlig, men som ikke er forbudt i forbindelse med bilkjøring.

- Da snakker du om reseptbelagte legemidler med en trekant på esken?

- Ja. Disse legemidlene skal en ikke bruke når en kjører bil.
Om vi skal kunne undersøke om en sjåfør er påvirket av andre rusmidler enn alkohol kreves det i dag en rimelig grunn til mistanke.
Dette lovforslaget åpner for at våre patruljer ute på veiene kan foreta test av slike stoffer på lik linje med alkotest, altså som et ledd i kontrollen og ikke en mistanke.

Spytt - Hvordan utføres en slik test?

- Patruljen foretar spyttprøve som blir analysert ved hurtigtest på stedet. Da sjekkes spyttet for en rekke kjente narkotiske stoffer og legemidler. Om politiet får et utslag som i en tallverdi tilsvarer det samme rusnivået som 0,2 for alkohol, vil vedkommende måtte avgi blodprøve, sier Karlsen.

- Hvilken straff kan en regne med i slike tilfeller?
- I utgangspunktet blir en ruspåvirket sjåfør straffet på samme måte som om en skulle kjørt i alkorus. Men for de som kjører med ulovlige narkotiske stoffer blir det litt annet.
Da rammes en ikke bare av Veitrafikkloven men også straffeloven, sier Runar Karlsen.