DØMT TIL ELLEVE ÅR I FENGSEL: Disse demonstrantene ropte slagord i Hong Kong i mai, og ba om at Lui skulle slippes fri. Men nå har 14 dissidenter sendt brev til nobelkomiteen der de skriver det er upassende hvis han får Fredsprisen. Foto: Vincent Yu/AP/Scanpix
DØMT TIL ELLEVE ÅR I FENGSEL: Disse demonstrantene ropte slagord i Hong Kong i mai, og ba om at Lui skulle slippes fri. Men nå har 14 dissidenter sendt brev til nobelkomiteen der de skriver det er upassende hvis han får Fredsprisen. Foto: Vincent Yu/AP/ScanpixVis mer

«Upassende» å gi Lui Fredsprisen

14 framtredende kinesiske dissidenter har skrevet til Stortingets Nobelkomite og sagt at det er «upassende» hvis Liu Xiaobo vinner Fredsprisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Det er avisa The New York Times som skriver dette. Litteraturprofessor Liu Xiaobo anklages i brevet som de 14 har sendt til Nobelkomiteen, for å rakke ned på andre forkjempere for menneskerettighetene, for å ta avstand fra forfulgte medlemmer av bevegelsen Falun Gong, og for å ha et for tett forhold til det regjerende kommunistpartiet.

Veldig sterk kritikk
- Hans åpne støtte de siste 20 åra til det kinesiske kommunistpartiet, som aldri har sluttet å tråkke på menneskerettighetene, har vært ekstremt misvisende og hatt sterk innflytelse, skriver de 14.

The New York Times skriver at Liu de siste dagene har forsterket sitt favorittstempel til å vinne Nobels Fredspris, når vinneren offentliggjøres i Oslo imorgen klokka 11.00. Liu Xiaobo ble fengslet i romjula i fjor, og fikk en dom på 11 år.

Han var mannen bak et frigjøringsmanifest, Charta 08, som var ment å være et idelolgisk manifest for fredlig overgang til demokrati i Kina.

Vaclav Havel ble i sin tid fengslet for å ta initiativet til Charta 77 i Tsjekkoslovakia, i 1977. Han ledet 12 år seinere «fløyelsrevolusjonen» i landet, og ble seinere Tsjekkias president.

Han er en av Lius fremste støttespillere, og sier at Liu har hatt en pragmatisk holdning til myndighetene siden 1989, da demokrati-forkjempere ble massakrert på Den Himmelske Fredens Plass i Beijing. Liu var en av lederne for demonstrasjonen som ba studentene om gå hjem da stridsvognene kom.

Egg mot Mao
Men det er flere framtredende dissidenter som har underskrevet brevet til Nobelkomiteen der de advarer mot å gi prisen til Liu. Blant dem er Zhang Guitong, en forfatter som nå bor i Danmark, og som tilbragte 22 år i kinesiske fengsler, skriver The New York Times.

En annen er Biam Hexiang, som, ifølge The New York Times, kaller seg  et medlem av sentralkomiteen i det kinesiske sosialdemokratiske partiet bosatt i New York. En tredje er Lu Decheng, som ble fengslet etter å ha kastet egg fylt med maling på Mao-portrettet på Den Himmelske Fredens Plass i Beijing. Han bor nå i Canada.

Men Liu Xiaobo får også mye støtte fra folk som vil ha store endringer i Kina. En av dem er Zhang Zuhuba, tidligere framtredende medlem av den kommunistiske ungdomsorganisasjonen.

Han sier at Liu Xiaobo alltid har vært tilhenger av en fredlig demokratisering av Kina, uten en blodig revolusjon.

Cui Weiping, regimekritiker og professor ved Beijings filmakademi kaller brevet fra de 14 «veldig uansvarlig».

- Bare det faktum at han (Liu) ble dømt til 11 år i fengsel er nok til å svare dem som stiller spørsmål ved hvor kritiksk han er til regjeringen, sier Cui Weiping, ifølge The New York Times.