Upopulær Hongkong-leder skal ha trukket seg

Den upopulære regjeringssjefen i Hongkong, Tung Chee-hwa, vil gå av, ifølge flere Hongkong-aviser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En regjeringstalsmann vil ikke kommentere opplysningene, som han karakteriserer som spekulasjoner. Heller ikke kinesiske myndigheter vil kommentere meldingene.

Ifølge avisen The Standard leverte Tung inn sin avskjedssøknad før den kinesiske nyttårsfeiringen, som begynte 9. februar.

Den ble godkjent i et hastemøte i politbyrået i Beijing. Tung begrunnet avgangen med sviktende helse og stress, skriver avisen, som viser til anonyme kilder.

Ryktene om hans avgang fikk ny fart etter at han mandag ble utnevnt til medlem i et sentralt råd i Beijing, en utnevnelse analytikere ser som en mulig ærefull retrett for den upopulære lederen.

Beijings mann 

Den 67 år gamle forretningsmannen Tung Chee-hwa har lite politisk erfaring, men ble håndplukket av Beijing-regjeringen og satt inn som regjeringssjef da den tidligere britiske kolonien gikk tilbake til kinesisk styre i 1997.

Han er upopulær i Hongkong, og hans ledelse av byen har utløst omfattende krav om demokratiske reformer. Over 500.000 mennesker deltok i demonstrasjoner mot hans regjering i Hongkong i fjor sommer.

Kritisert av Hu Jintao 

Mange mener han er mer opptatt av å utføre ordre fra Beijing enn av å lytte til hva Hongkongs egne innbyggere mener. Han beskyldes for å ha blokkert demokratiske reformer i Hongkong.

Ironisk nok virker det heller ikke som om han er særlig populær i Beijing. President Hu Jintao har flere ganger kritisert Tung offentlig.

Tungs nestkommanderende, Donald Tsang, nevnes som den mest sannsynlige etterfølgeren som regjeringssjef i Hongkong.

(©NTB)