Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Psykisk helse:

Upopulær som ungdom? Ny studie viser at det kan være et godt tegn

Norsk ekspert: - Større risiko å være populær.

POPULÆR TIL BESVÆR?: En ny studie viser sammenheng mellom popularitet som tenåring og negative utslag senere i livet. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
POPULÆR TIL BESVÆR?: En ny studie viser sammenheng mellom popularitet som tenåring og negative utslag senere i livet. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En studie fra USA viser at de som var populære som ungdom kan få negative utslag seinere i livet.

Det er Rachel Narr, klinisk psykolog ved universitetet i Virginia, som har ledet studien «Child Development».

Ifølge studien blir personer som er populære på ungdomsskolen knyttet til høyere grad av sosial angst som unge voksne, mens det å ha nære vennskap under ungdomstida assosieres med mindre symptomer for angst og depressivitet, og med økt selvtillit.

- For mye fokus på prestasjon

- Studien er veldig ålreit, og med tankevekkende resultater. Det er fantastisk at den kommer fra USA hvor man tenker at mennesker som er populære og som er lederpersoner er det man vil ha, forteller professor i klinisk barnepsykologi, Karl Jacobsen til Dagbladet.

Jacobsen forteller at de negative utslagene for populære ungdommer kan være på grunn av energibruk og høy grad av bevissthet.

- Man må hele tiden passe på å vite hva som slår an, å holde posisjonen, og å passe på at ingen konkurrerer en ut. Som populær blir det mye fokus på å prestere, og du blir bevisst på hva du gjør. Det man kan oppleve er at man får underskudd på energi, og da vil man ikke bli så optimistisk til livet, forteller han.

Sterke vennskap viktigere enn popularitet

Studien fra USA ble utført med 169 deltakere gjennom en periode på ti år, fra de var femten år til rundt 25. Elevene oppga hvem deres nærmeste venner var, og måtte fortelle om disse vennskapene.

De fikk også i oppgave å nominere opptil ti medelever som de helst ville tilbringe tid med. Eleven som ble nominert flest ganger ble sett på som mest populær.

Forskerne målte blant annet også elevenes depressive symptomer og selvbilde. Året etter så forskerne på om de nevnte den samme, nære vennen som de hadde gjort tidligere.

På slutten av studiet, da elevene var 25 år gamle, målte forskerne igjen deltakernes selvbilde, depressive symptomer, og sosiale angst.

Resultatet viste at elevene som hadde sterke vennskap i tenårene hadde mindre depressive symptomer, og høyere selvbilde. De som var mest populære viste høyere grad av sosial angst enn resten.

Det skriver CNN.

Tom for energi eller deprimert?

Studien, som ble påbegynt i 1998 men publisert i august i år, viser ikke om vennskap og popularitet blant deltakerne førte til endringer seinere i livet, eller hvorfor resultatene ble det de ble.

Den påpeker at resultatene viser til sammenhenger.

- Studien viser at nære vennskap under ungdomstida gjør deg robust i voksen alder, mens å være veldig populær er mer en risiko, konkluderer Jacobsen.

Han forteller at utslagene på depressive symptomer, kan være bunnet de populære elevenes energibruk.

- Ifølge studien øker popularitet sannsynligheten for depressive symptomer, og disse symptomene er veldig like symptomer på energitomhet. Hvis du spør noen om de tenker positivt om framtida, så gjør de ikke det hvis de ikke har energi.

- I klinisk praksis er det veldig mange som er diagnostisert som deprimert men som i virkeligheten ikke er det. De mangler rett og slett bare energi. Veldig få av dem som har diagnosen depresjon er deprimerte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!