Uppstrøm møtte - og nekter straffskyld

Forretningsmannen og kunsthandleren Tor Arne Uppstrøm (67) stilte i Bergen tingrett i dag, etter at pressen var jaget på dør.

RETTEN ER SATT: Aktor og politiadvokat Ole Bjørn Mevatne holder nå sitt innledningsforedrag i Bergen tingrett. Uppstrøm forsvares av advokatene Erling O. Lyngtveit og Dag Drevatne. 

Foto: Tor Erik H. Mathiesen / SCANPIX
RETTEN ER SATT: Aktor og politiadvokat Ole Bjørn Mevatne holder nå sitt innledningsforedrag i Bergen tingrett. Uppstrøm forsvares av advokatene Erling O. Lyngtveit og Dag Drevatne. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BERGEN (Dagbladet): Tor Arne Uppstrøm (67) er tiltalt for grov økonomisk utroskap og heleri i forbindelse med konkursen i skipsverftet Mjellem og Karlsen i Bergen. Han har tidligere uteblitt to ganger fra hovedforhandling i Bergen tingrett.

Forsvarsadvokat Erling O. Lyngtveit begjærte retten om at rettsforhandlingene ble gjennomført uten publikum i salen, og viste til at Uppstrøm ikke var i stand til å være tilstede i retten dersom pressen også var der.

Retten fant begjæringen tilstrekkelig begrunnet. Pressen må nå følge rettsforhandlingene gjennom video-overføring til et eget presserom i Bergen tingrett.

- Jaget syk mann Advokat Lyngtveit ber pressen om å gå i seg selv.

- Deler av pressen har jaget på en syk mann i London mens han var pasient ved et sykehus der. Noen av dere forstår ikke hva psykiske lidelser er. Han er drevet mot avgrunnen av dere i pressen. Flere av dere har skrevet om Uppstrøm uten å ha lest tiltalebeslutningen. Han er ikke tiltalt for bedrageri, sa en meget bestemt forsvarer til pressen før rettsforhandlingene startet.

Nekter straffskyld Tor Arne Uppstrøm er tiltalt for grov økonomisk utroskap på 12,7 millioner kroner. I tillegg kommer flere punkter som dreier seg om heleribestemmelsen i straffeloven.

I retten svarer Tor Arne Uppstrøm nei på alle spørsmål om han erkjenner straffskyld.

Innledningsvis forklarte han at han har tapt all sin formue på grunn av saken i Bergen, der hans tidligere forretningskollega Carl Fredrik Seim allerede er dømt til fire års ubetinget fengsel.

Uppstrøm oppga sitt yrke til kunsthandler og at virksomheten går emd underskudd.

- Var lån Advokat Lyngtveit sier til Dagbladet at Uppstrøm regner en del av beløpene i tiltalen som tilbakebetaling av lån fra Seim til Uppstrøm.

- Uppstrøm hadde satt hele sin formue på godt over 100 millioner kroner som sikkerhet for lån. Når Seim overførte penger til Uppstrøm eller selskaper han kontrollerte, så var det å oppfatte som tilbakebetaling av lån, forklarer Lyngtveit.

Partene i retten har et håp om å gjennomføre rettsforhandlingene i Bergen tingrett i løpet av fire uker.

I RETTEN: Tor Arne Uppstrøm nekter fotografene å ta bilder i retten, men stiller for å forklare seg. Her fra Norsk Derby på Øvrevoll galoppbane i Bærum 21. august 2000.Foto: Arne V. Hoem/Dagbladet
I RETTEN: Tor Arne Uppstrøm nekter fotografene å ta bilder i retten, men stiller for å forklare seg. Her fra Norsk Derby på Øvrevoll galoppbane i Bærum 21. august 2000. Foto: Arne V. Hoem/Dagbladet Vis mer