Upresist om asylsøkere

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Aftenposten brakte i går en reportasje med overskriften «UDI godtar asylferie i hjemlandet». Der hevdes det at Utlendingsdirektoratet har pålagt politiet ikke å stoppe asylsøkere som har vært på besøk i hjemlandet, noe som unektelig høres ytterst tvilsomt ut. Dersom et menneske har sin søknad om beskyttelse i Norge til behandling, er det soleklart at vedkommende ikke kan reise på ferie til det landet hvor han eller hun angivelig er forfulgt.
  • Men artikkelen er misvisende. Det dreier seg ikke om asylsøkere, men om mennesker som allerede har fått opphold i Norge. En slik oppholdstillatelse gis med forskjellige begrunnelser. Langt det største antallet får bli i Norge av humanitære grunner. Det behøver ikke bety at de er forfulgt i hjemlandet, tillatelsen kan være gitt av menneskelige, medisinske eller andre årsaker. Derfor er de også utstyrt med norske reisebevis som også er gyldige for hjemlandet.
  • Finner imidlertid UDI å innvilge vedkommende opphold på grunn av beskyttelsesbehov, er ikke reisepapirene gyldige til hjemlandet, og det synes i utgangspunktet klart at et besøk i hjemlandet vil bevise at beskyttelsesbehovet ikke et til stede. Men også i slike tilfeller er bildet komplisert. Visse deler av hjemlandet kan for eksempel ha blitt relativt trygt, uten at det dermed betyr at asylanten kan slå seg ned der.
  • Avdelingsdirektør Paula Tolonen i UDI understreker at en tilfeldig politimann utstasjonert i Dubai ikke kan få automatisk tillatelse til å nekte asylantene tilbakereise til Norge. Det er UDI som har innvilget oppholdstillatelsen, det er bare UDI som kan trekke den tilbake. Også asylanter har krav på rettssikkerhet.
  • Vi har tidligere advart mot utvanning av asylinstituttet og understreket at dersom et menneske som hevder å ha behov for beskyttelse i Norge, likevel besøker hjemlandet, skal det reageres strengt. Dette fastholder vi. Men vi vil også advare mot å trekke forhastete slutninger og framstille et komplisert sakskompleks så unøyaktig som Aftenposten gjør. Det kan ikke annet enn å mistenkeliggjøre mennesker som har fått opphold i Norge.