- Uproblematisk

Anne-Lise Børresen-Dale mener det er uproblematisk at hennes egen avdeling og Radiumhospitalet kjøper tjenester av selskapet hun er medeier i.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun mener heller ikke at hennes verv som leder av Helsetilsynets fagråd for medisinsk bruk av bioteknologi kommer i konflikt med hennes næringsinteresser.

Skriftlig

Anne-Lise Børresen-Dale svarer skriftlig på Dagbladets spørsmål vedrørende hennes mange roller.

I sin faks understreker hun at det er professor Anton Brøgger som er ansvarlig for innkjøpene ved avdeling for genetikk. Innkjøpene er klarert med sykehusets ledelse, derfor finner hun dette uproblematisk.

- De enkelte prosjektlederne står fritt til å kjøpe inn kjemikalier, reagenser og utstyr fra eksterne prosjektmidler.
Når det gjelder vervet i Helsetilsynet, understreker hun at hun har gjort tilsynet oppmerksom på sitt engasjement i MedProbe. Helsedirektør Anne Alvik fant at Børresen-Dale ikke var inhabil.

Hun erkjenner at hun har vært engasjert i arbeidet med å forandre bioteknologiloven, slik at det blir adgang til oppsøkende tilbud om genetisk veiledning, der det ikke er mulighet til å nå fram gjennom pasienten. Hun ser imidlertid ikke at en eventuell lovendring vil kunne få positive økonomiske følger for selskapet hun er medeier i.

- Ingen betydning

- Lovendringen tar bare sikte på oppsøkende medisinske tilbud ved risiko for svært alvorlige sykdommer, og vil ikke nødvendigvis følges av gentesting.

Dessuten er det viktig å være klar over at antall personer som vil kunne bli oppsøkt med medisinsk tilbud, etter en lovendring vil være så lite at det ikke vil få betydning for noen markedsbetraktning.