Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frode Berg-saken

- Uproff etterretnings­skandale

Men også en politisk skandale. Både for regjering og Forsvarsdepartement, mener sikkerhetsforsker Karsten Friis.

IKKE IMPONERT: Seniorforsker Karsten Friis leder NUPIs forskergruppe for sikkerhet og forsvar, og fulgte pressekonferansen med Frode Berg i kveld. - En etterretningsskandale. Uprofft gjennomført, tordner han på sin Facebook-side i kveld. Foto: NTB Scanpix
IKKE IMPONERT: Seniorforsker Karsten Friis leder NUPIs forskergruppe for sikkerhet og forsvar, og fulgte pressekonferansen med Frode Berg i kveld. - En etterretningsskandale. Uprofft gjennomført, tordner han på sin Facebook-side i kveld. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«En etterretningsskandale. Uprofft gjennomført.

Men også en politisk skandale. Hvordan kunne slike operasjoner tillates uten en grundig risikovurdering? Hvor mye ansikt vil Norge være villig til å tape vs verdien av oppdraget?

Det fremstår som om en slik sikkerhetspolitisk avveining har vært fraværende. Det er et politisk ansvar i FD å sørge for at slike vurderinger gjøres hele tiden i ETJ», skriver sikkerhetsforsker Karsten Friis i NUPI på sin Facebook-side i kveld.

Hvilke vurderinger?

Han utdyper overfor Dagbladet:

- Det er jo sånn at det er regjeringen og Forsvarsdepartementet som legger føringer for hvordan etterretningen skal fungere. Da tenker jeg ikke på rekruttering av folk i Kirkenes, men mer på hvilke sikkerhetspolitiske vurderinger som er gjort, sier han.

Sikkerhetseksperten skulle også gjerne ha visst mer rundt hva Forsvarsdepartement og regjeringen tenker rundt om man skal drive operasjoner som den Frode Berg utførte.

- Nå har vi jo bare fått innblikk i en operasjon der det har gått veldig galt. Denne trenger jo ikke å være representativ for hvordan etterretningen jobber, men om dette caset er representativt, er det uprofft, sier han.

Overrasket

Friis ble i kveld overrasket over Frode Bergs uttalelser om at FSB har full kontroll over hele Kirkenes.

- Det meste i kveld var vel omtrent slik vi har hatt inntrykk av før, men det kom jo noen detaljer. Som den med FSBs kontroll i Kirkenes, samt hvor mange turer Berg skal ha tatt, sier Friis.

Lysbakken: Veldig urolig og dypt bekymret:

UROLIG: SV-leder Audun Lysbakken vil vite mer om hva som gikk så fryktelig galt i Frode Berg-saken. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
UROLIG: SV-leder Audun Lysbakken vil vite mer om hva som gikk så fryktelig galt i Frode Berg-saken. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

SV-leder Audun Lysbakken fulgte også pressekonferansen med Frode Berg i kveld:

- Jeg ble veldig urolig og dypt bekymnret når jeg hører det Frode Berg sier. Særlig at han sier at han følte seg presset og at han ikke fikk ærlig informasjon. Sånn kan ikke norske myndigheter opptre, sier Lysbakken til Dagbladet og fortsetter:

- Dette er en sak vi må komme til bunns i. EOS-utvalget har sagt at de vil se på saken, og det er riktig sted å starte.

Mulig samrøre

Lysbakken mener videre at det er opp til regjeringen å "gi tydelige signaler til e-tjenesten om hva som er akseptabelt og ikke".

- Det er også et politisk ansvar å signalisere at det Frode Berg sier er uakseptabelt. Og at det er viktig at e-tjenesten går fram på en måte som tar hensyn til samfunnet i Sør-Varanger og som ikke kommer i konflikt med folk-til-folk-samarbeidet, sier Lysbakken.

Han understreker at etterretning er legitimt og viktig for Norge.

- Men det er også folk til folk-samarbeidet. Her kan det være grunn til å frykte at det har vært et samrøre, sier Lysbakken.

Her er de to tingene Lysbakken vil vite mer om:

  • At Frode Berg følte seg presset og ikke fikk ærlig informasjon.
  • Den andre siden er den debatten som nå har kommet, og som vi er nødt til å ta: Om e-tjenesten sin måte å gå fram på i Sør-Varanger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!