- Uproffe svensker kan ha røpet seg

De norske ranerne leide inn svensker som kan ha røpet seg ved å opptre uprofesjonelt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet får opplyst at 12 personer skal ha deltatt i dødsranet. De 12 er navngitt i det kriminelle miljøet.

Ifølge Dagbladets kilder skal de fleste ranerne ha vært nordmenn.

Ingen konkrete bevis

Fire eller fem skal ha vært innleide svensker med østeuropeisk opprinnelse. Politiet har så langt ingen konkrete beviser som peker mot noen norske ranere.

Ifølge Dagbladets kilder tyder etterforskningen så langt på at de norske ranerne kan ha opptrådt mer profesjonelt enn sine utenlandske kolleger.

To av de siktede svenskene ble stoppet og fikk fartsbot noen timer før den militærliknende aksjonen mandag morgen. Sjåføren er etterlyst, mens en annen svenske som satt i bilen, sitter fengslet i Göteborg.

Politiet sitter også med videobilder fra en bensinstasjon på Forus, der to svensker som kan ha deltatt i ranet, stoppet og ba om hjelp noen dager før ranet. De to skal ha kopiert en side fra ei kartbok, og lånt en telefon for å ringe til Sverige fra stasjonen.

Fem menn som snakket et østeuropeisk språk, kjøpte i midten av mars et kart over byen på en bensinstasjon ved Madlakrossen i Stavanger. Politiet sitter også her på overvåkingsbilder av mennene fra stasjonen.

Flere personer som kan ha tilknytning til ranet ble sett på en pub på Ølberg sør for Stavanger - bare to dager før ranet. Politiet tror gjerningsmennene brukte Ølberg som et oppmarsjområde før de slo til i sentrum av byen. Det er ikke kjent om dette var utlendinger eller nordmenn.

Gått i dekning

Tre menn fra Oslo og Akershus er fortsatt etterlyst internt i politiet. Ingen er pågrepet.

Alle tre, som er kjenninger av politiet, skal ha gått i dekning - i Norge eller i utlandet.

To av de etterlyste har via kontaktpersoner hevdet at de ikke har noe med ranet i Stavanger å gjøre.

RANET: Sett fra overvåkningskameraene inne i Norges Bank.