Ur-russeren som samler folket

Hvis russerne skulle velge president nå, ville Vladimir Putin vinne en knusende seier. Etter fargerike år under Boris Jeltsin, har russerne samlet seg om en helt vanlig, bleik og blåøyd mann. Nærmest en ur-russer .

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en meninsmåling denne uka, ville fungerende president Vladimir Putin ville få over 70 prosent av stemmene uansett hvem som stiller opp mot ham i valget 26. mars. Men hans politiske program er ennå tåkelagt. Han har samlet velgere rundt seg med den harde linja i krigen i Tsjetsjenia. Men den krigen han lovte skulle være over «i løpet av et par uker» trekker ut, og det går stadig verre for de russiske styrkene.

Hentet fra mørket

9. august hentet president Boris Jeltsin unge Putin ut fra mørket og utnevnte ham til landets femte statsminister i løpet av under to år. Da Jeltsin kalte ham sin «arving», lød det som en spøk. Men i løpet av kort tid har den lojale Putin sving seg opp fra tjener til herre i Kreml.

Der Jeltsin er fargerik til det absurde, er Putin nesten fargeløs. Jeltsin har vært sjuk fra topp til tå. Putin er nesten en helsefanatiker. Men den vanlige russeren er tydeligvis glad for å ha en vanlig russer som leder.

Putin kommer fra arbeiderklassen i Leningrad, født 7. oktober 1952, og er enebarn. Faren hadde arbeid på en metall-fabrikk. Han døde samme uka som sønnen ble statsminister, mens moren døde halvannet år tidligere.

Ikke noe geni

Vladimir var en flittig, men ikke lysende student som tok juridisk embetseksamen ved Leningrad Statsuniversitet. Flesteparten av juss-studentene fikk arbeid i offentlig administrasjon. Men et lite mindretall var heldige nok til å komme inn i etterretningstjenesten KGB, deriblant Putin.

Vladimir møtte kona Ljudmila i Leningrad. De har to døtre på 13 og 14 som går på tysk skole i Moskva og holdes unna offentlighetens søkelys.

I 1975 fikk Putin jobb i Tjeneste Nummer 1 i KGB, et lite departement med ansvar for å rekruttere utlendinger på besøk. General Oleg Kalugin, den gang nestsjef i KGB i Leningrad, sier jobben var lite viktig, Putin var Hvermannsen. Men alle sier Putin er arbeidssom. Og i ni år hadde han denne temmelig lite glamorøse etterretningsjobben.

I 1984 fikk han endelig et års opphold ved det berømte Røde Fane Etterretningsinstitutt. Der lærte han tysk og noe engelsk.

Men viktigst, sier i alle fall de som kjenner ham, var at Putin lærte å tåle press og å holde hodet klart i et miljø av irrasjonelle mennesker. Det har vært avgjørende i «det politiske galehuset Russland».

Til Tyskland

Etterretningsakademiet skaffet ham en billett til utlandet. I 1985 fikk han jobb i Tyskland. Han havnet i Dresden, der han skulle samle opplysninger og verve utlendinger. Tysklands berømte spionmester Markus Wolf sier han aldri hørte om Putin.

Putin kom hjem i 1990 og fikk en jobb i KGBs personaldirektorat. 39 år gammel kom han tilbake til Leningrad Statsuniversitet, hvor han passet på utenlandske studenter for KGB, før han i 1991 gikk ut av etterretningsvesenet.

Inn i politikken

Da begynte hans politiske karriere ved at gikk i tjeneste hos en av sine tidligere professorer, Anatolij Sobtsjak, som ble Leningrads første valgte ordfører. Men i 1996 led Sobtsjak nederlag, med Putin som sjef for valgkampen. Det så ut til å være enden på Putins politiske liv. Likevel trengte noen ham i Kreml, som assistent.

Resten er historie.

Vladimir Putin