Uranfrykt griper Europa

16 soldater fra seks ulike land er døde av blodkreft etter å ha tjenestegjort på Balkan. Italia knytter nå krefttilfellene direkte til bruken av utarmet uran i Kosovo og Bosnia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapporten fra en militær interessegruppe i Italia er første offisielle rapport som knytter krefttilfellene blant italienske Balkan-veteraner til bruken av kuler med utarmet uran i Bosnia og Kosovo.

Stadig flere tilfeller

Det nasjonale observatoriet for beskyttelse av militært personell har vurdert krefttilfellene og knytter minst seks av dødsfallene til bruken av urankulene, melder AP.

Fra stadig flere land i Europa kommer nå rapporter om kreft, særlig blodkreft, blant Balkan-veteraner. I Danmark er to tidligere soldater diagnostisert med blodkreft. I Spania har myndighetene registrert åtte krefttilfeller. Totalt 16 tidligere Balkan-soldater fra seks ulike land er døde av kreft, melder BBC. NATO er under kraftig press fra sine europeiske medlemsland for ikke å ha gjort nok for å beskytte soldatene i Kosovo. Eksperter fra FN som har undersøkt 11 av 112 steder der urankulene er brukt, fant radioaktivitet høyere enn normalt på åtte av stedene.

Likevel har ikke NATO gjort noe for å sikre stedene.

Ikke sperring

NATO-talsmannen major Steven Shappell sa i går at ingenting var gjort for å sperre områdene til tross for FNs anbefaling om det.