Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekstremvær

«Urd» raser fra seg på Østlandet - E18 sperret

Ekstremværet Urds herjinger langs kysten har gjort 70 000 nordmenn strømløse. I natt sto Østlandet for tur.

SPERRET E18: Skiltet som hadde blåst over ende og sperret E18 ved Vinterbro, ble fjernet tirsdag morgen. Uværet "Urd" forårsaket ødeleggelsen. Video: Henrik Skolt / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ekstremværet Urd blåste til orkan styrke flere steder i landet og forårsaket store ødeleggelser i Sør-Norge mandag kveld. Samtidig er rundt 70 000 nordmenn uten strøm, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Vindkastene har roet seg betraktelig i Vest-Agder, Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane, i løpet av natta. Meteorologisk institutt melder at ekstremværet er over, noe som er godt nytt for politiet i distriktet.

- Vi har loggført 110 oppdrag relatert til uværet. Det er ikke meldt om personskader, men det er en del materielle skader, sier operasjonsleder Morten Kronen i Vest politidistrikt til Dagbladet.

Men selv om «Urd» har blåst fra seg i Vest fortsetter uværet å rase over Østlandet.

På Østlandet, i Telemark og Aust-Agder, vil det i løpet av natta komme kraftig vind fra vest og nordvest med vindkast på 25-35 meter per sekund, meldte Meteorologisk institutt på værtjenesten Yr mandag.

E18 sperret

Ved 3.30-tida tirsdag melder politiet i Follo at et veiskilt på 10x4 meter har falt ned, og sperrer hele kjørebanen som går i retning Nord. Politiet er på stedet.

- E18 fra Vinterbrosletta sperret inntil videre. Omkjøring via fylkesvei 156 (Høyungsletta) eller E6 videre igjennom Nøstvedttunnelen, melder politiet på Twitter.

Politiet tar sikte på at veien er ryddet før morgentrafikken kommer for fullt.

- Statens vegvesen melder at oppryddingen kan ta en stund, så det er fortsatt usikkert når veien er åpnet igjen. Bilister anbefales å kjøre via E6, sier operasjonsleder Håkon Nilsen i Follo-politiet til Dagbladet.

I Bærum ble et garasjetelt løftet av vinden og blåst rundt ti meter gjennom lufta før det stoppet i natt. Politiet i Asker og Bærum måtte rykke ut på ny da juletreet i sentrum av Bekkestua blåste over ende ved 5-tida tirsdag.

Også på Otta har vinden skapt problemer i natt, der et grantre blåste over veien.

- En godt utrustet og handlekraftig lensmannspatrulje startet motorsaga og sørget for fri ferdsel igjen, skriver politiet i Gudbrandsdalen på Twitter.

Fortsatt kraftig

Meteorologisk institutt melder like etter klokka 01.00 at det verste uværet nå er over. Likevel er det foreløpig litt for tidlig å puste ut på Østlandet.

- Det blåser over Østlandet i natt, som ventet. Det kan fortsatt komme kraftige vindkast på 25-35 meter i sekundet over det sentrale Østlandsområdet, så varselet her gjelder fortsatt, sier statsmeteorolog Jan-Erik Brandt til Dagbladet klokka 01.45.

Blåste over veien: Ekstremværet Urd stoppet nesten opp trafikken mellom Farsund og Lyngdal på riksvei 43 etter at et tre blåste over veien mandag. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Blåste over veien: Ekstremværet Urd stoppet nesten opp trafikken mellom Farsund og Lyngdal på riksvei 43 etter at et tre blåste over veien mandag. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

Ekstremværet anses som over på Vestlandet sør for Stad. Vinden og bølgene er i minking, men det er fortsatt nordvest liten til full storm utsatte steder, varsler Meteorologisk institutt.

- I Aust-Agder, Telemark og på Østlandet har det ikke kommet skikkelig i gang, men det skjer ting utover natta. Man kan få kraftige vindkast i lavlandet østafjells, og det kan være litt av og på, sa statsmeteorolog Frode Hassel til NTB mandag kveld.

Stormsenteret passerer Sør-Norge i løpet av natten og ligger over sørøstlige deler av Sverige. Der fortsetter det videre sørøstover og svekkes gradvis.

VANNFAST: Det er høy vannstand og flere biler står under vann ved Fjeldberg i Fredrikstad andre juledag i forbindelse med ekstremværet «Urd». Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
VANNFAST: Det er høy vannstand og flere biler står under vann ved Fjeldberg i Fredrikstad andre juledag i forbindelse med ekstremværet «Urd». Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Merkes i Sverige

Mandag kveld slo Urd inn mot Sverige med stor kraft. Langs den svenske vest- og sørkysten var det markant høyere vannstand enn normalt, og et stort antall ferjer er innstilt. Det ble meldt om oversvømmelser i Göteborg, blant annet sto hele kaia ved Tysklands-terminalen under vann, skriver NTB.

Flere buss- og togavganger er innstilt og en rekke veibroer er eller kan bli stengt på grunn av fare for at trær skal velte over veiene.

- Om man absolutt må ut og kjøre, så bør man velge større veier med atskilte kjørefelt, sier Agneta Eklund i det svenske Trafikverket mandag kveld.

HERJINGER: Slik så det ut da Norges forrige ekstremvær, Tor, traff Nordsjøen og oljeplattformen Troll C. Disse bildene er filmet av de ombord. Video: Troll C/Statoil / NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Også i Danmark skapte ekstremværet store problemer. Vestkysten av Jylland var hardest rammet mandag kveld, og politiet har bedt folk om å holde seg innendørs.

Øresundsbroen som strekker seg fra Malmö i Sverige til København ble stengt like etter klokka 22.00 mandag, og åpner tidligst ved 4.30-tida natt til tirsdag, opplyser svenske og danske veimyndigheter.

Beveger seg mot Sverige: Ekstremværet Urd har passert kysten av Norge. I natt står Østlandet for tur, deretter vil stormen bevege seg til Sverige. Svenskene har allerede merket ekstremværet, som her i Lund - der vinden tok tak i et stillas. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix
Beveger seg mot Sverige: Ekstremværet Urd har passert kysten av Norge. I natt står Østlandet for tur, deretter vil stormen bevege seg til Sverige. Svenskene har allerede merket ekstremværet, som her i Lund - der vinden tok tak i et stillas. Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling