Uredd i minehelvete

PEJA/PEC (Dagbladet): På et jorde i byen Peja i det mannsdominerte Kosovo: Et femtitall kosovoalbanske kvinner skriver historie. De utdanner seg til å bli verdens første kvinnelige mineryddertropp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- De kan bli bedre enn sine mannlige kolleger, sier ledere i Norsk Folkehjelp, som står for utdanningen. Og jentene selv er ikke beskjedne.

- Jeg vil bli verdens beste minerydder, sier Leonora Berdynej (27).

Høy lønn

- I hvert fall så god at jeg blir instruktør, legger hun smilende til.

Leonora studerte elektronikk og matematikk inntil krigen kom til Kosovo. Nå har hun som mange andre måttet legge studiene på hylla.

- Alle minene i Kosovo bekymret meg. Da jeg hørte at en norsk hjelpeorganisasjon ville ha kvinnelige mineryddere, søkte jeg på jobben. Jeg ønsker å hjelpe mitt folk, sier Leonora.

Utstyrt med hjelm, visir og splintsikker vest stikker hun minesonden ned i jorda og klargjør et område, kvadratmeter for kvadratmeter. Nå er det bare trening. Når hun er ferdig utdannet, kan hun ikke regne med å rydde mer enn tolv kvadratmeter per dag. Det er gjennomsnittet av hva en god minerydder klarer.

Leonoras familie overlevde serbernes overgrep, men huset deres brant ned. Nå forsørger hun hele familien med lønna fra Norsk Folkehjelp. Som minerydder vil hun tjene nesten 3500 kroner måneden, en høy lønn i Kosovo.

Vinner respekt

- Dette er virkelig kvinnefrigjøring. Jeg får mer respekt hos mennene når jeg gjør denne jobben, sier Leonora, som hevder at hun overhodet ikke er redd for å gå ut i virkelige minefelt.

- Jeg er litt redd, sier kollegaen Julia Shoshi (38).

Hennes søster, svigerinne og svoger ble drept av serberne i vinter.

- For meg er jobben som minerydder terapi. Jeg får noe annet å tenke på, sier den kosovoalbanske kvinnen.

Norsk Folkehjelp, som har ansvaret for minerydding i fire Kosovo-kommuner, har ved hjelp av ekspertteam fra Bosnia hittil utdannet tre mineryddertropper i Peja (Pec på serbisk). Om lag tjue av de rundt 90 minerydderne i de tre troppene er kvinner. Erfaringene har vært så gode at organisasjonen har satset på en egen kvinnetropp.

Tålmodige kvinner

Norsk Folkehjelps stedlige representant i Kosovo, Ivar Christiansen, og svensken Thomas Jarnehed, leder for organisasjonens mineryddingsprosjekt i det krigsherjede området, er enige i vurderingen av de kvinnelige minerydderne:

- De er mer tålmodige, mer nøyaktige og mer fintfølende enn menn, sier de to.

Jarnehed legger til at kvinnene krangler mindre og holder mer sammen enn menn.

Det fins trolig mer enn 2500 minefelt i Kosovo, lagt ut av både serbere og de kosovoalbanske UCK-styrkene. Serberne har gitt fra seg kart som viser 616 av feltene. I tillegg til minefeltene har NATO oppgitt 313 områder der det ble bombet med klasebomber under krigen mot Slobodan Milosevic.

Mindre enn 10 prosent av minefeltene er hittil merket. Arbeidet for de 17 organisasjonene som driver minerydding i Kosovo er enormt.

250 mennesker er rapportert drept av miner eller klasebomber siden juni. De virkelige tallene er trolig høyere.

Barn drept

- Bare i forrige uke ble 4- 5 barn drept av klasebomber. Noen av dem er gule og ser ut som tennisballer. Derfor leker barn med dem, sier Ivar Christiansen.

8. november er Leonora ferdigutdannet. Da skal hun ut i både minefelt og områder der det ligger klasebomber.

- Mineryddingsoperasjonen i Kosovo er den beste jeg har vært med på, sier Thomas Jarnehed, som har mange års erfaring i felten.

«Jeg vil bli verdens beste minerydder»

TÅLMODIG: Leonora trener på minerydding. Kvinnene er mer tålmodige og egner seg bedre til jobben enn menn.