Uregjerlig gjeng

Det er ikke lov å slå sine kolleger. Bruk innestemme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HYLING. SKRIKING. Slåssing i korridorene. Politikerne som sitter i EU-parlamentet er ingen hengehoder - en del av dem er så utagerende at parlamentet denne uka måtte vedta nye atferdsregler. Bråket har gradvis blitt verre de siste åra. Toppen ble nådd under fjorårets avstemning over EU-grunnloven, der parlamentets president fullstendig mistet kontrollen over forsamlingen. Etter tjue minutters øredøvende bråk, ble presidenten selv fysisk angrepet, ifølge det franske parlamentsmedlemmet Gerard Onesta, som står bak utformingen av de nye reglene for oppførsel. Det er særlig de nye i klassen som bråker: Onesta mener urolighetene skyldes at parlamentarikernes partitilhørighet er mer variert enn før. Det er, med andre ord, flere raringer som er valgt inn i europeernes parlament.

DET BRITISKE Uavhengighetspartiets ti medlemmer er blant de mest aktive til å finne på spas og ablegøyer. De er kjent for å ta på seg morsomme hatter, ta med bannere og flagg, og være ivrige ropere. I tillegg sier de ting som ikke alltid er på sin plass. Briten Godfrey Bloom, for eksempel, argumenterte i fjor sommer for at han burde få bli med i parlamentets likestillingsutvalg: «Jeg vil arbeide med saker om kvinner, rett og slett fordi jeg ikke synes at de vasker godt nok bak kjøleskapet.» Her kunne det med andre ord være grunn til å se nærmere på hvem som bør tie i forsamlingen. Men de nye reglene sier ikke så mye om hva det er lov å ytre, selv om man skal unngå fornærmende ordbruk. Det er fortsatt uklart om et utsagn som en polsk representant kom med høsten 2004 vil falle inn under denne kategorien - han foreslo, fra talerstolen, å oppløse EU-parlamentet - fordi han mente parlamentet er «i den europeiske homoseksuelle lobbys vold.»

VED USEDVANLIG grov forstyrrelse av parlamentets arbeid, kan nå sanksjoner settes inn. Det dreier seg om stans i utbetaling av møtepenger, samt utelukkelse fra møter i inntil ti dager. Man kan også miste verv i parlamentets arbeidsgrupper. Enkelte av medlemmene i gruppa for selvstendighet og demokrati (som har en viss overrepresentasjon av løse kanoner) mener de nye reglene vil føre til et konformt arbeidsklima som ikke reflekterer de lokale variasjonene i parlamentarisk virksomhet. Blir det ingen snev av polsk riksdag lenger? Hva med britisk buing? De nye reglene spesifiserer i alle fall at lydløse markeringer fortsatt er velkomne, så lenge de er intelligente og ikke-voldelige. Dermed kunne det britiske Uavhengighetspartiet på torsdag iføre seg flotte strutsedrakter - for på den måten å protestere mot at parlamentet stikker hodet i sanden når det nå skal fortsette arbeidet med en EU-grunnlov. Kjør debatt.