Ureine toner

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • De fleste store byggesaker synes å ende i et forutsigelig og politisk uføre: Spørsmålet om lokalisering blir så omstridt og betent at det resulterer i handlingslammelse. Operasaken ser dessverre ikke ut til å bli noe unntak. Det er flertall i Stortinget for en ny opera, men flertallet er så splittet i stedsvalget at vinnerne kan bli flokken av kulturfiendtlige fremskrittspartister som overhodet ikke vil ha noen offentlig satsing på et operabygg. En slik situasjon vil være uverdig for Stortinget og en kulturpolitisk fallitt.
  • Derfor påligger det nå et stort ansvar på både regjeringspartiene og de opposisjonspartiene som vil bygge en ny opera. Dersom flertallets ulike partier skal bli tatt på alvor i ønsket om et nytt bygg, må de sørge for at denne muligheten ikke skusles bort under saksbehandlingen. Og om de skal beholde kulturpolitisk troverdighet, må de ikke fatte vedtak som i neste omgang viser seg å ikke være realistiske på grunn av økonomi og byggetekniske forhold. Vi trenger ikke flere eksempler som Romeriksporten.
  • Derfor er det oppsiktsvekkende at ledende politikere som Grethe Fossum fra Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiets leder Carl I. Hagen sår tvil om Statsbyggs faglige beregninger ved mer enn å antyde at Statsbyggs vurderinger av Bjørvika-alternativet er et politisk bestillingsverk. Vi har stor forståelse for administrerende direktør Halvor Stormoen i Statsbygg som i gårsdagens Dagbladet tok til motmæle, og vi føler en stigende uro over politikere som er så ivrige i sitt eget anliggende at de lukker øynene for faglige advarsler. Faglige argumenter er selvsagt ofte politiske, og bør møtes med kritiske blikk, men motargumentene må være saklige, ikke bare bygge på tvil om ekspertenes integritet. Den slags toner er ureine.
  • Hagen og Fossums tilsvarende ureine parløp for Bjørvika minner oss også om hva vi minst av alt ønsker i denne saken: Politikere som sier en ting med åpne øyne, men som stemmer med bind for øynene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer