- Urettferdig at de sitter igjen med skylda

Per-Kristian Foss mener regjeringen har veltet ansvaret over på Hadia Tajik og Astri Aas-Hansen.

- URETTFERDIG: Per-Kristian Foss mener regjeringen har veltet ansvaret over på Hadia Tajik og Astri Aas-Hansen. 
Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX .
- URETTFERDIG: Per-Kristian Foss mener regjeringen har veltet ansvaret over på Hadia Tajik og Astri Aas-Hansen. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Rett før justisminister Knut Storberget trakk hijab-vedtaket, meldte NRK at offentliggjøringen av at hijab skulle tillates som del av politiuniformen, skjedde uten justisministerens viten.

Anonyme kilder hevdet at det var statssekretær Astri Aas-Hansen og Hadia Tajik som sto bak det som ble beskrevet som et hijab-kupp.

Trass utallige spørsmål lot både Storberget og Stoltenberg være å dementere påstandene.

- Det er mitt ansvar det som legges ut på nett. Men jeg kommenterer ikke prosesser rundt det, sa Storberget til pressen da han trakk forslaget tilbake.

På pressekonferansen brukte Storberget ordet «prosess» 36 ganger.

- Urettferdig
- Jeg synes det er urettferdig at de sitter igjen med skylda. Det virker urettferdig at man velter ansvaret over på to medarbeidere og bare viser til interne prosesser. Selv om statsråden på en pressekonferanse sier at han tar det fulle ansvaret så må dette vises i praksis også, sier Per-Kristian Foss til Dagbladet.no på spørsmål om de to fortjener en unnskyldning fra sjefene sine.

Foss synes regjeringens behandling av hijab-saken har vært ekstremt rotete.

- Når du ser på hvor mange sprikende uttalelser som de har kommet med så synes jeg det hviler et ansvar på Jens Stoltenberg om å rydde opp. Det holder ikke å framstille dette som en medarbeiderfeil eller to. Han må på banen og forklare dette selv for offentligheten, uten å sende en pressetalsmann, sier Foss, som for øyeblikket befinner seg i Beograd.

- Ofret

- Opplysningene som er kommet fram i dag viser jo at det er en underlig måte denne regjeringen blir ledet på. Kritikken Storberget har fått i offentligheten er tydeligvis ingenting mot den dolkingen han har fått innad. Det er veldig mange som har vært opptatt av hvordan ting tar seg ut i stedet for hvordan det egentlig er, sier nestleder i Venstre Trine Skei Grande.

Behandlingen av Hadia Tajik og Astri Aas-Hansen kommenterer hun på følgende måte.

- Jeg merker meg at ledelsen er mer opptatt av å toe sine hender når det kommer noe vanskelig enn å lede. Da ofrer man tydeligvis lett noen på veien. Også dette er en form for ledelse.

Hadia Tajik og Astri Aas-Hansen har helt siden NRK meldte om deres angivelige rolle 18. februar latt være å kommentere saken.

Heller ikke i dag har de svart på henvendelsene fra Dagbladet.no.

Tajik, som anses som et av Arbeiderpartiets nye stjerneskudd, slapp imidlertid en ny video i går om vold mot kvinner. Videoen er publisert på YouTube.

HIJAB-KUPPER? Politisk rådgiver i Justisdpartementet Hadia Tajik. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
HIJAB-KUPPER? Politisk rådgiver i Justisdpartementet Hadia Tajik. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer