Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Corona-krisa gir pengetrøbbel

- Urettferdig og kunnskapsløst

Forsinkelser i Nav og støtteordninger som ikke treffer godt nok. Det gir akutt pengenød for permitterte, frilansere og selvstendig næringsdrivende.

RAMMES: Støtteordninger som er forsinket eller som ikke treffer godt nok, rammer ulike grupper på flere måter. Jazzmusiker Morten Qvenild taper stort på at kompensasjonsordningen for frilansere kun tar utgangspunkt i 2019. For permitterte lønnsmottakere er det Nav-trøbbel som skaper vansker. Foto: Privat/Paal Audestad
RAMMES: Støtteordninger som er forsinket eller som ikke treffer godt nok, rammer ulike grupper på flere måter. Jazzmusiker Morten Qvenild taper stort på at kompensasjonsordningen for frilansere kun tar utgangspunkt i 2019. For permitterte lønnsmottakere er det Nav-trøbbel som skaper vansker. Foto: Privat/Paal Audestad Vis mer

Det er mer enn to måneder siden at arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen gikk ut i Dagbladet og advarte om at Nav kunne komme til å knele under vekten av henvendelser knyttet til corona-krisa.

Han lovet full lønn til alle permitterte de første 18 dagene, men ordningen er ennå ikke på plass.

KRISEPAKKE: Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) da ordningen ble presentert i mars. Video: Per Ervland / Dagbladet TV Vis mer

- Nav skylder svært mange ­personer penger. Det er veldig vondt å tenke på, sier beredskapsleder Yngvar Åsholt i Nav til Bergens Tidende.

I går varslet arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) at utbetalingsordningen for de rundt 380.000 permitterte skal være på plass i første halvdel av juni.

I mellomtida er de permitterte satt i en lei skvis. Lønna er borte og kompensasjonen lar vente på seg. For enkelte er sosialen siste utvei.

- Jeg er veldig klar over at dette er alvorlig for veldig mange. Derfor gjør vi hva vi kan i en ekstrem krisesituasjon som mangler paralleller i fredstid, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til Dagbladet.

I statsråd i dag ble det bestemt at permitterte fra og med fredag inntil videre slipper å få trekk i dagpenger for forskudd de har fått, inntil ordningen med lønnskompensasjon kommer på plass.

- Må rydde opp

Samtidig ble det i statsråd fremmet forslag om en midlertidig lov om kompensasjonsytelse for selvstendig næringsdrivende og frilansere som har mistet inntekt som følge av utbruddet av covid-19.

Også denne ordningen er møtt med kraftig kritikk.

Arbeiderpartiet mener den bryter med Stortingets enstemmige vedtak. Det slo fast at denne gruppen skulle få kompensert inntil 80 prosent av snittinntekten fra de siste tre åra, begrenset til et beløp seks ganger grunnbeløpet i folketrygden.

Men regjeringen har på sin side valgt å bruke inntekten i 2019 alene som beregningsgrunnlag. Det rammer mange i frie yrker.

Nå varsler Arbeiderpartiet omkamp på Stortinget.

- Arbeiderpartiet forventet at regjeringen ville ryddet opp. Når dette nå ikke skjer, er vi beredt til å gjøre det i Stortinget, sier stortingsrepresentant Elise Bjørnebekk-Waagen til Dagbladet.

Røe Isaksen sier «Stortinget var veldig klar over» at det innebar høy risiko å vedta helt nye ordninger så raskt, uten at løsningene på forhånd var utredet.

- Vi har fått en ordning på plass for selvstendige og frilansere, mange som ellers ville stått på bar bakke. 217 millioner er allerede utbetalt til 10 000 mennesker, sier han til Dagbladet.

På spørsmål om hvorfor man har valgt 2019 alene som utgangspunkt, svarer Røe Isaksen som følger:

- Det var ikke mulig å benytte inntekter for 2017 og 2018 i en automatisert løsning. Og massiv manuell behandling ble rett og slett for krevende for Nav i den prekære situasjonen som etaten er i nå.

Arbeidsministeren viser til at man i en normalsituasjon ville ha hatt en høring av utforming og regler, for å få innspill fra interessenter og organisasjoner, samt testet ordningen grundig før man lanserte den.

- Det var det ikke tid til nå. Vi valgte å prioritere automatisering og rask utbetaling foran millimeterpresisjon, sier han.

- Urettferdig og kunnskapsløst

Jazzmusiker Morten Qvenild er blant dem som kommer uheldig ut. Han brukte 2019 på å komponere ny musikk, mens han året før turnerte og holdt konserter.

- Ordningen er urettferdig og kunnskapsløs. Den viser ingen forståelse for hvordan kunstnere jobber. Hadde vi tjent det samme fra år til år, hadde det ikke blitt mye nyskaping. Vi må så frø for å skape nye ting, sier han.

I 2019 tjente han anslagsvis en tredel av det han gjorde i 2018 på næringsvirksomheten sin.

Qvenild sier han er heldig som har en stilling ved Musikkhøgskolen i tillegg til kunstnergjerningen. At kona er sykepleier ved Rikshospitalet og har jobbet mye ekstra den siste tiden, har også bidratt til å berge familieøkonomien.

- Jeg tør ikke tenke på hvordan dette hadde vært om vi begge hadde vært frilansere, sier han.

- Det sa bang

Selv har Qvenild stort sett vært hjemme med barna på fire og seks år. Våren ble en helt annen enn han hadde planlagt for.

-Det sa bang 13. mars. Fire planlagte konserter ble avlyst. Det samme skjedde med alle jobbene vi hadde planlagt å gjøre i studioet. Også festivaljobbene forsvant. Jeg anslår at jeg har tapt rundt 100 000 kroner bare fra mars til juni, sier han.

Qvenild mener ordningen burde ha tatt utgangspunkt i gjennomsnittsinntekten fra de tre siste åra, som Stortinget tok til orde for.

Taper på å jobbe

Corona-våren 2020 har gitt rekordnoteringer i antallet arbeidsledige. Tallene er noe i bedring fra bunnivået i mars, men fremdeles er 13,9 prosent av arbeidsstyrken registrerte som arbeidssøkende. Det tilsvarer rundt 390 000 mennesker.

Få - om noen - bransjer har vært uberørte. Drosjenæringen har vært blant de hardest rammede.

- I lille Halden Taxi alene, med 31 biler, har vi tapt 4,7 millioner kroner i omsetning fra uke 11 til i dag, sier drosjeeier og styremedlem i Norges Taxiforbund Bent Skogli til Dagbladet.

Mange av forbundets medlemmer har blitt permitterte, men for flere av dem er det enda mindre lukrativt å vende tilbake på jobb. Årsaken er at lønnskompensasjonen da faller bort.

- De gleder seg over å jobbe igjen, men drosjesjåfører har provisjonslønn og det gjør at mange nå taper penger på å jobbe. På et åtte timers skift kan de vente på tur i fire timer, sier Skogli.

- Bekymret

Fellesforbundet, som organiserer mange av de lavest lønte i norsk arbeidsliv, forteller om stor fortvilelse blant permitterte som venter på penger fra Nav. Sommerferien står for døra, barna skal ha nye klær og mange av disse arbeidstakerne har ikke store bufferkontoer.

BEKYMRET: Ap-toppene Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik ber regjeringen sørge for at Nav-ordningene kommer på plass.Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BEKYMRET: Ap-toppene Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik ber regjeringen sørge for at Nav-ordningene kommer på plass. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Ap-leder Jonas Gahr Støre og nestleder Hadia Tajik er bekymret:

- Det er mange som selv i en normalsituasjon er urolige i slutten av måneden fordi det kommer regninger til betaling. Når du treffes av en situasjon hvor du mister jobben, blir den anstrengte situasjonen verre, sier Støre.

Tajik sier det slik:

- Det som foregår nå er en oppskrift på økte økonomiske forskjeller mellom folk. Regjeringen må ta ansvar for å få disse ordningene på plass. Det forventer vi at de gjør.

- Pengene kommer

På spørsmål om hva han har å si til permitterte som venter på penger fra Nav og frilansere som opplever støtteordningen som urettferdig, svarer Torbjørn Røe Isaksen med å gjenta sitt løfte fra tidligere: Pengene kommer!

- Systemene våre, inkludert Nav, blir testet til det ytterste. Pengene kommer. Vi gjør det vi kan for å lage nødløsninger for dem som må vente, for eksempel forskuttering av dagpenger, sier han.

Arbeidsministeren understreker at Nav jobber på spreng for å få på plass ordningen med lønnskompensasjon.

- De som trenger penger nå kan enten søke om forskudd på dagpenger eller be Nav om midlertidig sosialhjelp. Nav-kontorene skal praktisere reglene for sosialhjelp mer fleksibelt enn vanlig, sier han.

Til dem som har opplevd at det heller ikke har vært lett å få utbetalinger fra sosialen i påvente av lønnskompensasjonen, har Røe Isaksen følgende å si:

- Nav har fått beskjed fra oss om at de kan praktisere reglene for sosialhjelp mer lempelig enn vanlig, men det er fortsatt en individuell vurdering. Vi har kontinuerlig dialog med Nav, også om slike problemstillinger.

Allerede før corona-krisa skyllet over landet var Nav i alvorlige vansker. Den store Nav-skandalen krevde enorme ressurser fra en allerede hardt prøvet etat.

- Denne saken har fortsatt høy prioritet. Vi har sagt at vi skal rydde opp i denne saken og det står vi ved, sier arbeidsministeren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!