Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Urettferdig, urettferdig!

Hundrevis av private barnehager sendte i dag barna hjem klokken tolv i protest mot regjeringen.

SENDT HJEM: Andrea (5), Idun(5), Bror (5), Fillip (6) og Caroline (6) i Seilduken Barnehage i Oslo. Private barnehager streiket over hele landet i dag i protest mot den rødgrønne regjeringens forslag om å fjerne lovbestemmelsen om økonomisk likebehandling. Foto: Øistein Norum Monsen
SENDT HJEM: Andrea (5), Idun(5), Bror (5), Fillip (6) og Caroline (6) i Seilduken Barnehage i Oslo. Private barnehager streiket over hele landet i dag i protest mot den rødgrønne regjeringens forslag om å fjerne lovbestemmelsen om økonomisk likebehandling. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Klokken tolv i dag stengte hundrevis av private barnehager dørene, i protest mot regjeringens ønske om å fjerne lovbestemmelsen om økonomisk likebehandling.

Seilduken barnehage på Grünerløkka i Oslo er en av de mange private barnehagene som støtter opp under den politiske streiken, og sender de 54 barna hjem litt tidligere i dag.

Uforutsigbart

- Barna lurer på hvorfor vi ikke får penger. Noen av de har til og med tilbydd seg å gi oss penger fra lommepengene sine, forteller Karianne Kirstistuen, daglig leder i Seilduken barnehage.

Kvaliteten i private barnehager sikres i dag av paragraf 14 i barnehageloven, hvor det står at "barnehager skal behandles likeverdig i forhold til offentlige tilskudd."

Regjeringen foreslår nå å fjerne denne paragrafen og la det være opp til hver enkelt kommune hvordan de finansierer barnehagene.

FORELDRE PÅ JOBB:  Ulla Westbø har ikke barn i barnehagen selv, men trådte til og hentet naboens barn siden de ikke fikk seg fri fra jobb. Foto: Øistein Norum Monsen
FORELDRE PÅ JOBB: Ulla Westbø har ikke barn i barnehagen selv, men trådte til og hentet naboens barn siden de ikke fikk seg fri fra jobb. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

- Jeg tror det vil bli veldig uforutsigbart. Det er veldig vanskelig å i det hele tatt lage et budsjett når man ikke vet hvor mye man får, sier Kirstistuen.

- Alle foreldrene er positive til streiken, mens barna har stått ute i gården her og ropt "urettferdig, urettferdig", sier hun.

Vil beholde barnehagen
Thomas Pettersen er en av de mange foreldrene som begynner å strømme inn porten til barnehagen for å plukke opp barna sine.

- Jeg støtter streiken, vi vil selvfølgelig  beholde barnehagen slik den er. Jeg håper at vi kan sette temaet på dagsorden med denne streiken, sier han.

STØTTER STREIKEN:  Erna Solberg (H) møtte opp i Seilduken barnehage i dag for å vise sin støtte til streiken. Her hilser hun på daglig leder Karianne Kirstistuen. Foto: Øistein Norum Monsen
STØTTER STREIKEN: Erna Solberg (H) møtte opp i Seilduken barnehage i dag for å vise sin støtte til streiken. Her hilser hun på daglig leder Karianne Kirstistuen. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Pettersen jobber til daglig som IT-konsulent, og måtte ta seg fri fra jobben for å hente sønnen i barnehagen i dag.

- Vi måtte gjøre noen omrokkeringer på timeplanen på jobb i dag, så det var litt flaks at noen kunne ta over for meg, sier han.

- Jeg synes det er allright med streiken, men jeg har ikke helt troen på at det kommer til å spille noen forskjell, sier Brynjulf Romslo.

Romslo er bestefar og har kommet til Seilduken barnehage for å hente barnebarnet sitt mens foreldrene er på jobb.

DUMT: Andrea (5) og Idun (5) er enige i at streik er dumt. Foto: Øistein Norum Monsen
DUMT: Andrea (5) og Idun (5) er enige i at streik er dumt. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

- Jeg håper selvfølgelig at streiken spiller en rolle, understreker han.

- Ikke noe bra
Erna Solberg møtte også opp i Seilduken barnehage for å vise sin støtte.

- Kristin Halvorsen var med på å starte opp denne barnehagen, så det er absolutt et paradoks at vi har kommet opp i denne situasjonen, sier Solberg.

Idun (5) og Andrea (5) leker utenfor barnehagen, og innrømmer at de er litt usikre på hva streiken går ut på.

Foto: Øistein Norum Monsen
Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

- Streik er ikke noe bra, sier Idun.

-Jeg vet ikke hvorfor det er streik, men det er nok fordi de voksne vil det. Jeg skulle ønske vi kunne streike hvis det er noe vi ikke er fornøyd med, sier Andrea.

Selv om de blir sendt hjem tidlig, har jentene planene klare for hva de kan gjøre i stedet:

- Nå skal vi hjem å se på film!

TOMT:  Etter klokken tolv var det tomt på lekeplassen utenfor Seilduken Barnehage. Foto: Øistein Norum Monsen
TOMT: Etter klokken tolv var det tomt på lekeplassen utenfor Seilduken Barnehage. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!