Corona

Urfolkets siste mann døde

Den siste gjenlevende mannen i den brasilianske Juma-stammen, Aruká Juma, har mistet livet.

DØD: Det er antatt at Aruká Juma ble mellom 86 og 90 år før han mistet livet, som følge av covid-19 Foto: Odair Leal/Amazônia Real
DØD: Det er antatt at Aruká Juma ble mellom 86 og 90 år før han mistet livet, som følge av covid-19 Foto: Odair Leal/Amazônia Real Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Juma-stammen i Brasil har levd et skjermet liv fra sivilisasjoner dypt inne i regnskogen i Amazonas. Men på tross av deres avsidesliggende liv har coronaviruset innhentet dem, og viruset har ført til mange dødsfall.

Den siste gjenlevende mannen i den brasilianske Juma-stammen, Aruká, døde forrige uke, som følge av coronaviruset. Nyheten om dødsfallet ble omtalt av El Pais mandag.

Juma etterlater seg tre døtre, som er de eneste gjenværende overlevende i stammen.

I en tidligere versjon brukte vi et bilde av en person som ikke tilhørte Juma-stammen, som var plassert midt i artikkelen. Bildet er nå fjernet.

Siste mann

Antallet på folkestammen har sunket drastisk siden 1700-tallet, da det antallet var på mellom 12 000 og 15 000 i urbefolkningen.

Aruká var den siste mannen i stammen som hadde kjennskap til måtene Juma-folket jaktet på og var ansett som et levende minne om hvordan Brasils forfedre levde sine liv.

Arukás tilfelle illustrerer hvordan pandemien har påvirket urfolkene i Brasil, som er et av de verst rammede landet når det gjelder pandemiens globale innvirkning.

242 000 døde, nesten 10 millioner smittet og 14 prosent arbeidsledighet, skriver El Pais. 567 personer har mistet livet på grunn av coronaviruset blant urfolkene, som bor i avsidesliggende landsbyer i Brasil.

Juma skal gravlegges i landsbyen sin, hvor han først la merke til corona-symptomene i januar.

Coronavariant oppdaget i Brasil

En coronavariant som ble oppdaget i den brasilianske delen av Amazonas i januar, er tre ganger så smittsom som det opprinnelige viruset, ifølge Brasils helseminister.

Om det var denne varianten Aruká Juma døde av, er uvisst.

VELDIG SYK: Svenske Dennis (16) fikk følgesykdommen MIS-C etter at han hadde hatt en mild for for corona. Video: Expressen Vis mer

Vaksiner vil imidlertid fortsatt være effektive mot varianten, sa helseminister Eduardo Pazuello til Senatet i nasjonalforsamlingen torsdag. Han forklarte ikke hvem som sto bak studien han viste til, ei heller hvilke vaksiner som hadde blitt testet mot den nye mutasjonen.

Varianten ble oppdaget i januar hos fire personer som reiste til Japan fra Brasil. De kom alle fra Amazonas-regionen. Det japanske smitteverninstituttet publiserte en artikkel om virusvarianten 12. januar.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer