- Urimelig å dekke kommunenes tap

78 sparebanksjefer sa enstemmig nei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De 78 banksjefene som representerer eierne av Terra-Gruppen er  samstemte etter krisemøtet i Oslo i dag. Kommunene som taper et tresifret antall millioner på forretningsforbindelsen med Terra Securities, får ikke en krone i hjelp til å dekke tapene.

- Det er urimelig om bankene skulle dekket kommunenes tap, sa Terra-Gruppens styreleder Gabriel Block Wathne på en pressekonferanse i ettermiddag.  

Lokale forhold

- Sparebankene har lokale kunder, lokale eiere og forvaltere lokal kapital. Det er ikke riktig at lokale banker skal dekke tapene til kommunene, sa styrelederen, som på dagens pressekonferanse ble spurt om han føler seg lurt av Terra Securities.

- Det er beklagelig at vi ikke har hatt rutiner som gjør at vi har fanget opp denne situasjonen på et tildigere tidspunkt, svarte han.

Omdømmeproblem

Terra-Gruppen har allerede et alvorlig omdømmeproblem, noe som smitter over på de mindre sparebankene. Samtidig er det uro blant landets fondssparere. Folk ringer jevnt og trutt til fondsforvalterne, ifølge Verdipapirfondenes Forening.

Etter det NTB får opplyst har flere kunder vært innom sine lokale sparebanker og innløst aksjefond som er forvaltet av Terra fondsforvaltning.

KRISEMØTET ER OVER: Stein Ole Larsen, konstituert konsernsjef i Terra-Gruppen AS, var taus da krisemøtet startet i formiddag. Nå holder han en pressekonferanse.
KRISEMØTET ER OVER: Stein Ole Larsen, konstituert konsernsjef i Terra-Gruppen AS, var taus da krisemøtet startet i formiddag. Nå holder han en pressekonferanse. Vis mer

- Er det mulig å fortsette med Terra som merkevarenavn?

- Det er en sak vi mår vurdere, men det er ikke tidspunktet for å ta en slik avgjørelse nå, sa Block Wathne.

På dagens møte drøftet eierne hvordan de skal forholde seg til kravet om at eierne må dekke tapene som de fire nordlandskommunene Hattfjelldal, Hemnes, Narvik og Rana har pådratt seg ved sine investeringer i amerikanske verdipapirer gjennom Terra Securities.

Av de 123 sparebankene i Norge er det 78 som er tilknyttet Terra-systemet som aksjonærer.