- Urimelig å øke renta enda mer

- Det ville være urimelig å øke renta for låntakerne nå. Folk burde snarere få lavere rente, sier senioranalytiker John Tørklæp i Den norske Bank til Dagbladet. Heller ikke Kreditkassen har noen planer om renteøkning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Å legge større byrder på norske lånekunder nå, ville være helt urimelig. Pengemarkedsrenta ligger høyt. Men det ville likevel ikke være rimelig å øke utlånsrenta, sier Tørklæp.

Oljen avgjør

Han viser til at det norske rentenivået nå ligger fem prosentpoeng over det europeiske.

- Selv om det kommer svingninger og det er perioder med ytterligere økning i dagslåns- og foliorenta, har jeg ingen tro på ytterligere norsk renteøkning. Skulle det komme nye runder med spekulasjon mot den norske krona, vil det ikke hjelpe å øke pengemarkedsrenta med en kvart til et halvt prosentpoeng, sier Tørklæp.

Han mener det mest sannsynlige er at Norges Bank fortsatt lar krona flyte i sin spesielle form for styrt fastkurspolitikk. Tørklæp mener det markedet venter på, er økt oljepris - men at det kan ta tid.

- Samtidig som norsk økonomi preges av lav oljepris og få aktører i markedet, rammes vi av at det i markedet er lavere tillit til land utenfor den europeiske pengeunionen, sier Tørklæp.
Heller ikke informasjonsdirektør Kjell Flø i Kreditkassen har noen tro på renteøkning.

- Lav oljepris og utlandets skepsis til den politikken Norge nå fører, gjør at kronekursen ligger lavt. Markedet venter på at noe skal skje. Vi følger med - for rentenivået ligger høyt. Men vi har ingen planer om renteøkning overfor våre kunder, sier Flø til Dagbladet.

Kursendring

Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken mener det som nå må skje, er en endring av pengepolitikken.

- Renta vil ikke falle før regjeringen endrer regime for pengepolitikken og la kronekurs og rentenivå styres av et inflasjons- og konjunkturmål.
- Men jeg frykter at politikerne vil pønske ut en særnorsk løsning og gjøre det så klønete at renta fortsatt ikke går tilstrekkelig ned i forhold til det europeiske rentenivået, sier Mork.

Mork frykter at det norske rentenivået fortsatt vil ligge høyt. Han karakteriserer det som en luftspeiling å tro at Norge skal få den europeiske sentralbanken med på en avtale om støttekjøp for å knytte den norske krona nærmere til euroen.