Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Urimelig at boligselgere må argumentere

Eiendomsmeglere protesterer mot diskrimmineringsnemnda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er urimelig at boligselgere skal argumentere for hvem de ønsker å selge boligen sin til, mener eiendomsmeglerne.

Likestillings- og diskrimineringsnemnda slo denne uken fast at en boligkjøper ble diskriminert på grunn av sin etnisitet. Iranske Anwar og Somayeh Sadeghi bød høyest på en bolig, men selger valgte å selge boligen til budgiveren med det nest høyeste budet.

Selger greide ikke å bevise at det ikke var budgivernes etnisitet som var årsaken og brøt diskrimineringsloven, fastslo nemnda.

- Konsekvensen av avgjørelsen er at eiendomsmeglerbransjen må ta større ansvar og informere selgere om at de står i fare for å bryte diskrimineringsloven om de ikke har en veldig god grunn for å ikke selge til høystbydende, sier Aslak Syse, som leder nemnda, til Dagsavisen.

Eiendomsmeglerbransjen mener avgjørelsen bryter med selgers rett til å selge til hvem man vil.

- Det høres helt urimelig ut at selger skal pålegges å argumentere for hvilke subjektive grunner man måtte ha for hvem man selger boligen sin til. Her tror jeg nemnda har gått for langt, sier formann Stein Drogseth i Eiendomsmeglerforetakernes forening (Eff).

Stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen (Frp) mener bevisbyrdereglene nemnda legger til grunn, strider med grunnleggende demokratiske rettigheter.

- I en rettsstat er du uskyldig til det motsatte er bevist, her er prinsippet snudd på hodet og du er skyldig til du har greid å bevise det motsatte. Det strider mot all fornuftig rettsforståelse, sier Amundsen.

Eiendomsmeglerbransjen mener avgjørelsen i diskrimmineringsnemnda bryter med selgers rett til å selge til hvem man vil. Illustrasjonsfoto: LARS MYHREN HOLAND/DAGBLADET
Eiendomsmeglerbransjen mener avgjørelsen i diskrimmineringsnemnda bryter med selgers rett til å selge til hvem man vil. Illustrasjonsfoto: LARS MYHREN HOLAND/DAGBLADET Vis mer
503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media