- Urimelig og uklokt

GAUTEFALL (Dagbladet): Statsminister Jens Stoltenberg mener norske bedrifter og ledere har plikt til å sørge for at sjefenes lønnsfest stoppes. Og han knuser myten om lederflukt til utlandet dersom lederne ikke får høyere lønninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Jens Stoltenbergs første avisintervju etter at storstreiken ble et faktum, tar han et kraftig oppgjør med forskjellssamfunnet og troen på elitelønninger.

Etter å ha varslet årsmøtet i Telemark Arbeiderparti at regjeringen ikke kommer til gripe inn i streiken, la han ut for Dagbladet om den kulturen brer seg i deler av næringslivet.

Ingen lederflukt

Siste års gjennomsnittlige økning i lederlønninger i bedrifter med mer enn 250 ansatte, var 16,5 prosent. I enkelte av de største bedriftene lå lønnsøkningen skyhøyt over dette også. Dette uroer statsministeren i Norge. Han ser storstreiken som en konsekvens av blant annet dette.

- Det er ingen som mener at ledere ikke skal ha gode lønninger, og gjerne gode etterlønnsavtaler. Men jeg blir veldig redd når en begynner å sammenlikne lønningene her i Norge med lederlønninger i andre land.

- Du tror altså ikke på påstanden om at norske sjefer flytter til utlandet hvis de ikke får god nok lønn i Norge?

- Nei, jeg har ikke inntrykk av at det er noen overhengende fare for at norske ledere vil bli kjøpt opp av utenlandske bedrifter, sier Jens Stoltenberg med all mulig tydelighet.

- Urimelige og ukloke lønninger og fallskjermer undergraver muligheten til å lykkes i det inntektspolitiske samarbeidet.

- Ukultur

Stoltenberg understreker at troen på voldsomme elitelønninger er en ukultur, og en utvikling som strider mot den økonomiske modellen i Norge og Skandinavia. Han sier at norske bedrifter og ledere har en plikt til å sørge for at sjefenes lønnsfest stoppes.

- Det er ikke sikkert at høye lederlønninger har så mye å si for den samlede inntektsfordelingen i Norge, men det handler om symboler og psykologi. De sender et signal om manglende ansvar fra lederen, mener Stoltenberg.

Han tror det er viktig at han som statsminister sier klart i fra om at denne utviklingen ikke må fortsette.

Stopp ulikheten

- Det er en grunnleggende feil forestilling at ulikhet fremmer vekst, dynamikk og skaperevne, eller inspirerer til entreprenørskap som noen kaller det. De land i verden som har høy grad av fordeling er de som hevder seg best i den nye økonomiske situasjonen. Se på land som Sverige og Finland som fremheves som suksesshistorier innen mobiltelefon og Internett.

- Dette er samtidig av de land i verden med jevneste inntektsfordeling. Her har alle fått grunnleggende og felles utdanning. Mange har fått mye kunnskap, i motsetning til satsing på noen eliteskoler. Det er denne kulturen vi må ta vare på i Norge også. Det er mye lettere å ta risiko i et samfunn som har gode velferdsordninger, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet.

STERK OG KLAR: Det var en engasjert og tydelig statsminister som talte på årsmøtet i Telemark Arbeiderparti på Gautefall i går. Stoltenberg var sterkere enn før i sin kritikk av grådige næringslivsledere.