«Urin smaker ikke bra, men Nescafé kan gjøre det lettere å svelge»

Danske Jens Tranum Kristensen (48) kastet seg under bordet da jordskjelvet rammet. Der ble han liggende i fem døgn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Den danske FN-arbeideren Jens Tranum Kristensen (48) ble reddet etter 110 timer i jordskjelvruinene i Haiti.

Han har nå gitt flere intervjuer der han forteller om dagene han lå fast i ruinene. Han var på kontoret da han kjente det første skjelvet.

- Det var ikke så stort eller alvorlig. Så fulgte to andre skjelv som fikk hele huset til å skjelve. Jeg hadde to valg, å løpe ut eller kaste meg under bordet, sier han i et intervju med den svenske avisa Expressen.

- Det var en grav48-åringen valgte å kaste seg under bordet. Der ble han liggende på ryggen i det han beskriver som en grav, som var omtrent 1,5 meter lang, 30 centimeter høy og 40 centimeter bred. Et arkivskap tok av for veggen og bordet fra taket som ramlet ned.

- Det var en grav. Jeg ble levende begravd. Men det var stort nok til at jeg kunne røre meg, rotere litt og strekke beina. Det hjalp meg å holde blodsirkulasjonen i gang, sier han til avisa.

Ifølge Expressen klarte han i mørket å finne mobiltelefonen sin, en pose Nescafé, noen permer og en boks.

- Jeg planla å bruke boksen til å blande Nescafé og urin. Urin smaker ikke bra, men Nescafé kan gjøre det lettere å svelge, sier han.

Men han sier at han aldri fikk seg til å drikke urin.

Kate Møller Jensen, 48-åringens livvakt, sier til Ekstra Bladet at Kristensen ikke visste om han kunne drikke sin egen urin eller ikke.

- Da han kom til sykehuset spurte han legene om han kunne har gjort det. Det sa de at han kunne, sier hun til den danske avisa.

Bestemte seg for å være våkenMobiltelefonen han fant var fortsatt påslått, men hele nettet hadde kollapset. Han kunne ikke ringe eller sende tekstmeldinger. Etter to døgn var batteriet tomt.

De tre første døgnene hørte han andre personer i bygget som banket og ropte for å fortelle at de levde. De første dagene prøvde han å følge en så normal som mulig døgnrytme, og sov om natta. Men så merket han at han havnet i en tilstand der han verken følte at han sov eller var våken.

- Man kan skade seg eller rammes av panikk i en slik tilstand. Jeg bestemte meg for å holde meg våken, sier han til Expressen.

Så lysEtter tre døgn i ruinene klarte han å flytte en perm, slik at lyset strømmet inn.

- Det var psykologisk viktig å se lyset. Jeg gjorde noen små forsøk på å grave meg ut, men ga opp etter fem minutter.

Til danske TV2 News sier han at han tenkte på venner og familie da han lå i «ruingrava».

De siste dagene har 48-åringen blitt behandlet på det argentinske FN-sykehuset i Port-au-Prince. Han har fått væske, salt, te og småkaker. Samtidig har han kommunisert med venner og familie via epost. Bortsett fra uttørringen har han bare fått noen skrammer.

- Jeg er veldig glad for at jeg lever. Det er vakkert å leve, sier han til Expressen.

Kristensen sier han nå vil bli på Haiti, for å delta i det videre hjelpearbeidet.

OVERLEVDE: Jens Tranum Kristensen. Foto: Axel Öberg/Expressen
OVERLEVDE: Jens Tranum Kristensen. Foto: Axel Öberg/Expressen Vis mer