Urmila (22) ble slave som seksåring

Nå er hun i Norge for å fortelle om sine opplevelser med slave-praksisen i Nepal på Oslo Freedom Forum.

VIL BEKJEMPE SLAVEPRAKSIS: Urmila Chaudhary (22) er i Norge for å delta på Oslo Freedom Forum. Der vil hun fortelle om sitt arbeid mot Kamalari-praksisen i Nepal. Urmila var selv Kamalari - eller slave - i 13 år. Foto: Jonas Sverrisson Rasch/Dagbladet
VIL BEKJEMPE SLAVEPRAKSIS: Urmila Chaudhary (22) er i Norge for å delta på Oslo Freedom Forum. Der vil hun fortelle om sitt arbeid mot Kamalari-praksisen i Nepal. Urmila var selv Kamalari - eller slave - i 13 år. Foto: Jonas Sverrisson Rasch/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - De lot meg ikke gå ut av huset og jeg måtte spise samme mat som hundene. Jeg ble slått av eieren min, sier Urmila Chaudhary.

Hun kom til Oslo i går for å delta på Oslo Freedom Forum, en årlig konferanse om menneskerettigheter. Der vil hun fortelle om sine 12 år som såkalt Kamalari - en praksis der fattige jenter som blir solgt til rike familier for å være hushjelp.

Dagbladet omtalte Urmila for første gang i 2009 i forbindelse med Plan Norges jenterapport. Da hadde hun akkurat startet utdannelse og et fotostudio.

- Det er vanskelig å tenke på at det faktisk skjedde i 13 år. Nå har jeg mulighet til å gjøre noe, sier 22-åringen til Dagbladet.

Jobber mot slavesystemet Hun leder nå Common Forum for Kamalari Freedom, en organisasjon som jobber for å få bort systemet. Urmila har blant annet møtt Nepals president for å belyse problemstillingen.

Hun klarte først å komme seg ut av slavetilværelsen etter 13 år, etter at hun ble gitt til en rik familie i Katmandu som seksåring fordi familien hadde gjeldsproblemer. Familien trodde at hun skulle få utdanne seg.

Men Urmila ble satt til å vaske og lage mat fra tidlig morgen til sein kveld.

- Det var en vanskelig tilværelse. Det er jenter nede i 6-7 årsalderen som starter som Kamalari. De får ingen muligheter. Vi ønsker at de skal få muligheter, sier Urmila.

Har hjulpet over 2000 Det er antatt at 16 000 jenter jobber som Kamalari i Nepal. Urmilas organisasjon har hjulpet over 2000 jenter.

- Vi reiser rundt til landebyer og gir foreldre kunnskap. Det er mange som ikke kjenner til lovene og reglene, og at utdanning kan være mye mer lønnsomt, sier hun.

To landsbyer har avgitt status som kalamari-frie.

I 2009: Dagbladet omtalte Urmilas historie for første gang i 2009. Nå leder hun en organisasjon som jobber mot Kamalari-tradisjonen som gjorde at hun ble solgt som slave som seksåring. Foto: Faksimile, Dagbladet, 22.09.09
I 2009: Dagbladet omtalte Urmilas historie for første gang i 2009. Nå leder hun en organisasjon som jobber mot Kamalari-tradisjonen som gjorde at hun ble solgt som slave som seksåring. Foto: Faksimile, Dagbladet, 22.09.09 Vis mer

De driver i tillegg et senter for å kunne ta hånd om de jentene som har blitt solgt som slaver, men har greid å rømme.

Sint på foreldrene Urmila klarte å komme seg unna eierne sine, og fant til slutt tilbake til familien sin.

- Først var vi alle glade for å se hverandre. Min mor trodde hun aldri ville seg meg igjen. Etterhvert ble jeg sint for at det ikke var de som hadde funnet meg, men at jeg måtte finne dem, sier hun.

- De sa at de hadde lett etter meg, men at de ikke hadde klart det.

Nå støtter familien henne i å belyse og bedre situasjonen for fattige jenter i Nepal.

- De støtter meg og er glad for at jeg gjør dette, sier hun.

EGET FOTOSTUDIO: Urmila har også utdannet seg til studiofotograf, her i sitt eget fotostudio. Foto: Plan International
EGET FOTOSTUDIO: Urmila har også utdannet seg til studiofotograf, her i sitt eget fotostudio. Foto: Plan International Vis mer