Uro før skisesongen: - Avgjørende for oss

Alpelandene planlegger for full gjenåpning av skianleggene for beskyttede turister. Coronasmitten sprer seg imidlertid i rekordfart flere steder, og reglene endrer seg raskt.

ÅPNER FOR SKITURISTER: Skiheisene i franske Val d'Isere sto stille i fjor vinter. Nå forbereder de seg endelig på innrykk av turister. Foto: Jeff Pachoud / AFP / NTB
ÅPNER FOR SKITURISTER: Skiheisene i franske Val d'Isere sto stille i fjor vinter. Nå forbereder de seg endelig på innrykk av turister. Foto: Jeff Pachoud / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.74% Første dose: 79.10%

Coronasmitten er igjen på full frammarsj flere steder i Europa.

Østerrike er det første landet som har iverksatt en ny periode med full nedstenging. Lederen for det tyske folkehelseinstituttet, Lothar Wieler, advarte før helga om at det kan gå mot en «fryktelig jul».

Rekordsmitten skaper nå bekymring for at også den kommende skisesongen vil bære sterkt preg av pandemien.

Det skriver svenske Aftonbladet, som påpeker at alle alpelandene nå opplever sterkt økende smittespredning.

- Framtida står på spill

Skiturismen er en viktig del av økonomien i flere regioner, som delvis har ligget brakk siden pandemiens inntog i Europa.

Majoriteten av alpinanleggene i Frankrike og Italia holdt forrige vinter stengt, mens Østerrike og Sveits holdt flere av sine anlegg åpne.

Både i Frankrike, Italia, Østerrike og Sveits skal skiheisene etter planen være operative denne vinteren. De tre første landene krever gyldig coronapass for besøkende.

- Denne sesongen blir avgjørende for oss, sier Olivier Simonin, som er ansvarlig for skiheisene i franske Val d'Isere, til AFP.

- Framtida vår står på spill. Vi kan ikke forestille oss å ikke ha en vintersesong, så vi har gjort alt vi kan for å forsikre oss om at det går.

Den populære skidestinasjonen skal etter planen åpne bakkene neste helg. Flere andre har allerede fyrt av startskuddet for årets sesong.

- Etterspørselen er enorm. Økonomien er i gang igjen, sier direktør for anlegget i Porte-Puymorens, Eric Charre, til nyhetsbyrået.

Antallet registrerte coronatilfeller i Frankrike steg forrige uke med 81 prosent, sammenliknet med uka før. Foreløpig har det ikke ført til noen innstramming i smitteverntiltak.

- Ser lovende ut

Til tross for nedstenging, ligger det i Østerrike an til at skiheisene skal operere med full kapasitet for personer med et gyldig coronapass, ifølge CNN.

Hoteller, restauranter og enkelte barer vil også kreve coronapass, mens barer og nattklubber som holder åpent til seint vil kreve strengere bevis på vaksinasjon eller negativt testresultat på covid-19.

- For øyeblikket ser det lovende ut, sier Mario Matt, som driver restauranten og afterski-baren Krazy Kanguruh i St. Anton, til kanalen.

I fjor var skiparadiset i Tirol underlagt strenge restriksjoner; hoteller var stengt for turister, restauranter fikk bare tilby takeaway-mat, og skiheisene var bare åpne for de lokale.

- Vi må se an hvordan reglene endrer seg. Det er vanskelig å si, men vi håper på en god sesong. Folk vil ha sitt vanlige liv tilbake, sier Matt.

Ifølge Aftonbladet er coronasmitten for øyeblikket håndterbar i Tirol, men det ventes at presset på helsetjenesten vil øke når skituristene er tilbake for fullt.

- Trenger år på å komme oss

Italia strammet forrige uke inn restriksjonene på kollektivtransport. Smitten øker i landet, men ikke like raskt som i flere andre land.

Flere italienske skidestinasjoner har allerede åpnet sine anlegg for besøkende, skriver The Guardian.

Også her er det krav om coronapass. Det opereres i tillegg med redusert kapasitet i skiheisene, sosial distansering og krav om munnbind der det er vanskelig å holde avstand.

- Vi trenger flere år på å komme oss etter de økonomiske tapene de siste sesongene, sier Livio Barello, president for en sammenslutning av turistvirksomheter i Piemonte, til avisa.

Sveits har foreløpig ikke innført krav om coronapass ved landets skianlegg. Turister må likevel vise fram gyldig pass for å komme inn på restauranter. Det kan også kreves ved enkelte hoteller, skriver National Geographic.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer