Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Uro» hacket og spredd

På fredag har den norske filmen «Uro» premiere på kinoene. Hackere har stjålet filmen fra VGTV på VG Nett. Fildelerne avventer nå politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den norske fildelingsmiljøet er nå Stefan Faldbakkens spilledilmdebut, «Uro», fritt vilt. Da VGs web-TV viste filmen, på en førpremiere forrige uke, kopierte en hacker den. Nå er «Uro» tilgjenglig, i høy kvalitet, for fildelere over hele landet.

- Han som rippa den fra VG får masse ros internt på sidene, sier en fildeler som er aktiv i nordbits.net til Dagbladet.no.

300 nedlastinger


Han forteller at over 300 folk har lastet ned filmen i løpet av natten, bare fra denne ene fildeleren. Deler av miljøet er nå redde for politiet, som har mulighet til å spore ip-adressen, datamaskinens identitet, til den som laster ned eller deler filmen.- Flere av oss som har adgang til fildelings-
nettverket venter med å laste den ned. Vi vil se om Kripos eller politiet griper inn, sier han.

Ikke engang administratoren av nettstedet ønsket i går kveld å laste ned filmen, noe som ble gjort klart på det interne debattforumet: «Respect til uploader, og evt. andre bak rippen. (...) Av ganske åpenbare grunner står jeg over denne, men finfint jobbet!», skriver «administrator».

- Da «Pitbullterje» ble spredd, på en annen fildelingstjeneste, ble han som lastet den opp tatt, så noen av oss er litt forsiktige med å laste ned «Uro», sier han.

Flere vil laste ned

Fildeleren Dagbladet.no har vært i kontakt med er aktiv i fildelingsmiljøet norbits.net, som er lukket nettverk med nesten 10 000 norske medlemmer.


- Om den spres videre til åpne fildelingstjenester kommer det til å ta av. Mange ungdommer vil laste den ned, men det er vel folk i alle aldre. Det er så enkelt at du ikke behøver å være datakyndig for å få det til, sier han til Dagbladet.no.

Her kan du se en lovlig trailer fra filmen.

PIRATKOPIERT: Fem dager før kinopremieren vet flere hundre fildelere hvordan filmen slutter. «Uro» gjengen (fra venstre) Ane Dahl Torp, Nicolai Cleve Broch og regissør Stefan Faldbakken på vei til åpningen av filmfestivalen i Haugesund i helgen. Foto: Scanpix
PIRATKOPIERT: Fem dager før kinopremieren vet flere hundre fildelere hvordan filmen slutter. «Uro» gjengen (fra venstre) Ane Dahl Torp, Nicolai Cleve Broch og regissør Stefan Faldbakken på vei til åpningen av filmfestivalen i Haugesund i helgen. Foto: Scanpix Vis mer

Les dagbladets anmeldelse av «Uro»  her.

UROVEKKENDE SCENE?: En scene fra filmen som spres på internett. VGTV viste forrige uke filmen til 500 seere på nettet.
LAST NED «URO» HER: Bildet viser «Uro» klar for nedlasting på fildelingsstedet nettbits.net. Med bilde fra en scene og nødvendig filinformasjonen. «Har ikke fjernet VG-tag\'en bra bunnen fordi programvaren ikke fikk det til», skriver hackeren.