Uro holder burundiere unna valglokalene

Velgerne holder seg unna valglokalene i Burundi i frykt for vold og uro. Flere etterkommer opposisjonens oppfordring om å boikotte parlamentsvalget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I løpet av en time har vi hatt to personer innom, forteller Jean De Dieu Kubona, som er leder ved et av valglokalene i Nyakabiga. Totalt 354 velgere sogner til Kubonas lokale. Han tror at folk enten er redde for å komme, eller at de ikke finner valglokalet - som ble flyttet i siste liten for å ikke ligge for nær urolige områder.

De som velger å stemme er nervøse, og noen innbyggere forteller at de har blitt truet til å ikke stemme.

- Valgene fordømmes av det hele internasjonale samfunnet, og det er et valgtyveri vi ikke kan akseptere, sier en mann ved en veibarrikade, satt opp for å holde folk unna valglokalet.

Åpnet tross angrep Demonstranter kastet granater mot valglokaler i hovedstaden Bujumbura og byer i enkelte andre provinser før lokalene åpnet mandag morgen. Raseriet kommer av at den sittende presidenten forsøker å bli gjenvalgt for tredje gang, noe landets grunnlov ikke tillater.

Også etter at parlamentsvalget var i gang, smalt en granat ved et valglokale i hovedstaden.

- Væpnede grupper prøvde å angripe valglokalene. De skjøt og kastet granater, men politiet stoppet dem, sier visepolitimester Godefroid Bizimana.

Presidentvalget skal etter planen avholdes 15. juli.

Politi i gatene Politi patruljerte gatene i hovedstaden, og oppbudet var særlig stort i områder av byen der motstanden mot sittende president Pierre Nkurunziza har vært stor. Få hadde møtt opp for å stemme i disse bydelene, men også i Kamenge-distriktet, hvor Nkurunzizas parti CNDD-FDD står sterkt, hadde kun 52 av 455 registrerte velgere møtt opp i løpet av de to første timene.

Valget gjennomføres etter om lag to måneder med uro. Krisen i landet brøt ut da Nkurunziza i slutten av april kunngjorde at han ønsket en tredje periode ved makten - noe som strider mot landets grunnlov.

Søndag flyktet nasjonalforsamlingens leder Pie Ntavyohanyuma fra landet:

- Jeg ble tvunget til å flykte på grunn av presidentens forsøk på å bli gjenvalgt, noe som strider mot grunnloven, sa Ntavyohanyuma til fransk radio etter at han var kommet til Belgia.

EU trekker observatører EU opplyste mandag formiddag at de trekker tilbake sine valgobservatører. Et valg nå, uten nødvendig legitimitet, vil bare forverre krisen i Burundi, heter det fra EU.

EU er ikke alene om å rette kritikk mot valget. FNs generalsekretær Ban Ki-moon ba allerede fredag Burundis regjering om å utsette gjennomføringen, men forslaget ble blankt avvist.

Søndag uttrykte Ban igjen bekymring og oppfordret Burundi til å sikre et rettferdig valg. Også den Den afrikanske union (AU) har uttrykt bekymring over situasjonen.

- Betingelsene for å gjennomføre et fritt, rettferdig, gjennomsiktig og pålitelig valg er ikke til stede, heter det i en uttalelse fra AU-kommisjonens leder.
(NTB)