Tillitsvalgt til Dagbladet:

Uro i FHI

Tillitsvalgt Marc Gayorfar i Folkehelseinstituttet sier til Dagbladet at han har registrert både bekymring, uro og utrygghet blant sine medlemmer ved instituttet, etter at det ble kjent at FHI tilbyr sluttpakke til alle ansatte.

URO I FHI: Tillitsvalgt Marc Gayorfar opplyser at han har registrert uro blant direktør Camilla Stoltenbergs ansatte ved FHI. Frank Karlsen / Dagbladet
URO I FHI: Tillitsvalgt Marc Gayorfar opplyser at han har registrert uro blant direktør Camilla Stoltenbergs ansatte ved FHI. Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Mandag kunngjorde Folkehelseinstituttet at de tilbyr sluttpakke til alle ansatte. Dette som følge av kutt i bevillingene til FHI i statsbudsjettet for 2023. Direktør Camilla Stoltenberg opplyste til Dagbladet at omkring 300 årsverk må kuttes raskt – helst i løpet av første del av 2023.

Hovedtillitsvalgt for Norsk Tjenestemannslag (NTL) ved Folkehelseinstituttet, Marc Gayorfar, sier til Dagbladet at det ikke er god stemning i FHI på nåværende tidspunkt.

- Stemningen blant våre medlemmer i FHI er ikke god nå. Jeg har registrert bekymring, urolighet og utrygghet. Folk er bekymret for hvordan FHI vil endre seg framover, mens andre er urolige for å bli oppsagt ved neste korsvei, sier Gayorfar til Dagbladet og fortsetter:

- Det er i tillegg flere sammenfallende prosesser som trigger usikkerhet med tanke på framtida. Gjennomgang av den sentrale helseforvaltningen er en av dem, og som kan medføre store endringer for FHI.

HOVEDTILLITSVALGT: Marc Gayorfar for Norsk Tjenestemannslag ved Folkehelseinstituttet. Foto: FHI
HOVEDTILLITSVALGT: Marc Gayorfar for Norsk Tjenestemannslag ved Folkehelseinstituttet. Foto: FHI Vis mer

- Mister viktig kompetanse

Gayorfar tror at mange FHI-ansatte med høy kompetanse og ansatte som er ettertraktet på arbeidsmarkedet vil søke om å få sluttpakke i første runde. I tillegg forteller han at det er en del ansatte som forventer å bli oppsagt i seinere sluttpakkerunder som har kommet til ham og spurt om de bør søke om sluttpakke nå.

- Dersom FHI mister viktig kompetanse, som jeg er sikker på at vi gjør, kan det få konsekvenser for kvaliteten på leveransene våre. Denne prosessen med sluttpakker og påfølgende nedbemanning vil svekke FHI som institutt, ikke bare pandemiberedskapen, sier han.

Stoltenberg har også sagt til Dagbladet at nedskjæringene vil ramme hele instituttet.

- Vi kan ikke erstatte dem som slutter, som gjerne har høyt spesialisert kompetanse. Vi gjør selvfølgelig så godt vi kan for å kompensere, men det er ikke alltid så lett å få til, sa Stoltenberg til Dagbladet mandag.

RAPPORT: Camilla Stoltenberg snakker om hva som kunne vært gjort bedre under corona-pandemien etter ny rapport fra Folkehelseinstituttet. Video: Dagbladet / Frank Karlsen, Reporter: Frode Andresen Vis mer

Venter flere runder

Gayorfar sier at av de omkring 300 årsverkene som skal kuttes, anslår NTL at omkring halvparten vil slutte gjennom naturlig avgang. Dermed står man igjen med 120 ansatte som må tas i sluttpakkerundene eller må sies opp, ifølge NTLs anslag. Samtidig tror de at bare 25-40 ansatte vil ta sluttpakke i første runde.

- Det blir utvilsomt nye runder med sluttpakker knyttet til overtallighet og oppsigelser, sier Gayorfar.

- Men ettersom noen trolig vil ta sluttpakke nå for å unngå å måtte gå seinere, er det slik at sluttpakkene blir dårligere etter hvert?

- FHI-ledelsen har antydet at sluttpakkene blir dårligere i seinere runder.

Gayorfar beskriver prosessen som veldig kjip.

- De ansatte i FHI har ikke skyld i dette og fortjener ikke å oppleve det.

KVINNEHELSE: Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) er klar på at kvinnehelse og estetisk medisin bør holdes fraskilt. Vis mer

Kjerkol har forståelse

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) har sagt til Dagbladet at kuttene i budsjettet til FHI skyldes begrenset handlingsrom.

- Jeg har forståelse for at denne omstillingen blir krevende for FHI, sa Kjerkol til Dagbladet tirsdag.

Helseministeren la til at hun har forståelse for at mange på instituttet nå opplever uro for sin egen arbeidssituasjon og fortalte at hun har hatt møte med FHIs ledelse hvor de har utdypet hvordan FHI jobber med omstillingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer