Uro i Midt-Vesten

ST. LOUIS, MO (Dagbladet) : Amerikanske velgere er bekymret. Uroen i Midt-Østen og 17 døde landsmenn i Jemen har vekket mange opp fra en søvndyssende valgkamp.Troen på evig økonomisk velstand er blitt rystet i grunnvollene. Det samme er troen på at amerikanere ikke lenger dør i konfliktområder utenfor USA. Den av presidentkandidatene som i morgen kveld viser ryggrad og vett når tv-kameraene rettes inn mot dem på Washington-universitetet i St. Louis kan vinne både den vinglete Midt-Vesten og resten av landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det siste tv-slaget står midt i USA. Delstaten Missouri har, med ett unntak, siden 1956 alltid valgt mannen som ender i Det hvite hus. Missouris 11 valgstemmer er like viktige som Michigans 18, Ohios 21, Wisconsins 11 og Pennsylvanias 23 valgstemmer. Iowa og West-Virgina har også nok tvilere til å telle. Og det er i dette beltet med sentrum i det såkalte «heartland» Bush og Gore nå bruker mest tid og penger. Ikke siden John F. Kennedy slo Richard Nixon med under et prosentpoeng i 1960 har det vært så tett på oppløpsiden.

Det er i dette bonde-og industribeltet de hardeste sentrumsvelgerne befinner seg. Industriarbeiderne, som tradisjonalt er demokrater, er konservative og kan stemme republikansk hvis Bush klarer å gi dem samme tiltro som Roanald Reagan gjorde i 1980. Men det er også her tradisjonelt verdikonservative og religiøse mennesker er villige til å stemme demokratisk hvis helsereformer og sosial sikkerhet loves uten at skatter og avgifter går opp.

Eller som Tim McDonald fra Ohio sier det: - Så langt har ikke presidentkandidatene vist hva som virkelig skiller dem. Den som lyver mest tror han vinner. Jeg skal høre hva de har å si til siste dag. Den som bruker tida på å skjelle ut den andre får ikke min stemme.

Nå har skrekk-bilder fra Midt-Østen, tv-bilder av kister med amerikanske flagg og skadde unge menn og kvinner på båre gitt Gore og Bush et helt anner et klima å debattere i. Helse, utdanning, billigere medisiner til pensjonister og sikring av trygd er fremdeles avgjørende saker foran valget. Like fullt er velgerne minnet om at USA er verdens eneste supermakt, og at den som styrer en slik supermakt ikke må trå feil når det teller.

Det er i St.Louis valget nå kan avgjøres. Og det er i St.Louis Al Gore må bestemme seg for om han vil fortsette sin personlighetskrise eller framstå som en mann som kan ordne opp i større kriser. Som for eksempel en verdenskrise.

Etter to debatter venter de fleste i spenning på om Al Gore noen gang blir Al Gore. Eller i det minste litt av den Al Gore som sto rak på landsmøtet i Los Angeles og var sin egen mann. Under den første tv-debatten klarte han ikke skjule sin forakt for Bush. Og han vinklet faktaopplysninger i sterkeste laget. Det fikk han svi for ved at Bush gikk forbi på meningsmålingene.

«Ikke sitt på tunga di, Al» er oppfordringen etter andre tv-debatt hvor Gore framsto som en mann som satt med pistolen mot sitt eget hode. Han lot Bush ture fram med åpnebare feil også på det utenrikspolitiske område. Høflighetstaktikken slo helt feil, og meningsmålingene viser at Al Gore med munnkurv er verre enn Al Gore som avbryter og belærer.

Selv har han lovet en het og knallhard debatt i morgen kveld.

Det er bare tre uker til amerikanerne velger president og utenrikspolitiske saker har aldri vært utløsende for noen kandidat. Denne gangen kan det være den store testen i 'skjønnhets-konkurransen' hvor personlighet hele tiden synes å avgjøre om trofaste velgere blir og om tvilere omvendes. Det er i en tid med sorg over tapte liv, redsel for høyere oljepriser og velstandens forgjengelighet siste indre skal tas.

<B>KLAR FOR KAMP:</B> George W. Bush bør holde tunga rett i munnen i den viktige tv-debatten i morra kveld.
VIL OVERTA ETTER BILL:</B> Al Gore håper han kan overta roret som USAs president. Den kommende tv-debatten bestemmer mye for om han lykkes.