Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Uro i Nord-Irland etter protestantisk marsj

Voldsomme opptøyer brøt ut i flere byer i Nord-Irland i går kveld etter at politiet hindret den protestantiske Orangeordenen i å marsjere gjennom en katolsk gate i byen Portadown tidligere på dagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-irske ungdomsgjenger kastet bensinbomber mot politiet, barrikaderte veier og satte fyr på flere biler. Bare i Belfast ble minst ti biler ødelagt av branner. Politiet måtte to ganger skyte med gummikledde kuler for å spre demonstrantene som angrep med brannbomber og murstein.

Åtte mennesker ble arrestert i den katolsk-dominerte byen Newry sør i provinsen. Politiet kom over dem da de forsøkte å sette fyr på en bygning eid av protestanter.

Godt forberedt

Politiet i Nord-Irland hadde i flere dager forberedt seg på voldelige sammenstøt mellom innbitte protestanter og provoserte katolikker under Orangeordenes marsj gjennom Portadown søndag.

Ordenen hadde på forhånd sagt at den ville marsjere gjennom gatene i katolske deler av Portadown til tross for at myndighetene hadde nedlagt forbud, men de bøyde av da de møtte de massive politibarrikadene og selve marsjen forløp rolig. Flere meter høye stålgjerder, piggtråd og det enorme oppbudet av politi og militære gjorde det umulig å ta omveier inn i den katolske gata. Hæren hadde også gravd dype grøfter rundt området ved kirken for å unngå å komme i nærkontakt med marsjdeltakerne.

Blir værende

Men rundt 1.000 av deltakerne i marsjen nektet sent søndag kveld å forlate området. De lovet å bli til barrikadene ble fjernet slik at de likevel kan marsjere gjennom de katolske områdene.

- Vi vil bli her så lenge det er nødvendig. Vi vil bli tatt vare på, gitt mat. Dette er som et samfunn der alle hjelper hverandre, sa en av marsj-veteranene.

Nordirsk politi opplyste at det var 2.500 deltakere i søndagens marsj, mens Orangeordenen hevdet at tallet var 5.000.

(NTB-AFP-Reuters)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!