Dagbladet erfarer:

Uro i regjeringen: Dannet strømgruppe

Arbeiderpartiet sitter med begge departementene som styrer strømmarkedet. Nå har Senterpartiet sett seg lei, og det er dannet ei gruppe internt i regjeringen som sikrer dem større innflytelse.

UENIGE: Statsminister Jonas Gahr Støre er uenig med finansminister Trygve Slagsvold Vedum når det gjelder EU og strømkabler til Europa. Nå er det satt ned en egen strømkrisegruppe i regjeringen. Foto: Javad Parsa / NTB
UENIGE: Statsminister Jonas Gahr Støre er uenig med finansminister Trygve Slagsvold Vedum når det gjelder EU og strømkabler til Europa. Nå er det satt ned en egen strømkrisegruppe i regjeringen. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert

Det er uro og spenning mellom Arbeiderpartiet og Senterpartiet i regjering når det gjelder håndteringen av strømkrisen. Det forteller kilder fra begge partier til Dagbladet.

Dagbladet vet at Senterpartiet er utålmodige og mener det er behov for grunnleggende systemendringer i strømmarkedet. Dette har så langt blitt skjøvet ut i tid av Arbeiderpartiet, som har vist til den framtidige utredningen som Dagbladet meldte om tidligere i januar.

Utredningen starter tidligst i februar, og vil neppe komme med en ferdig rapport i 2023.

Det er også - ikke overraskende - reell spenning mellom EU-vennlige Ap og EU-motstanderne i Sp. Dette kommer særlig til uttrykk når det gjelder synet på de nye strømkablene til utlandet, som Senterpartiet var sterk motstander av mens Ap var for.

De to departementene som sitter tettest på strømpriskrisen er Olje- og energidepartementet (OED) og Næringsdepartementet (NFD) som ledes av Ap-statsrådene Terje Aasland og Jan Christian Vestre.

På grunn av spenningen mellom de to partiene er det nå satt ned ei egen strømgruppe internt i regjeringen der sentrale aktører fra begge partier er med. Olje- og energidepartementet og Næringsdepartementet er begge representert. Statsministerens kontor er også tett på prosessen.

Dette får Dagbladet bekreftet fra en rekke kilder.

Strømstøtte og systemendringer

Gruppa ser på løsninger knyttet til dagens ordninger, som strømstøtten, men i tillegg vurderes det også grep på systemnivå.

Denne gruppa jobber uavhengig av de interne prosessene i Ap og Sp, der begge partier også utarbeider ny politikk på strømområdet.

Dagbladet er kjent med at følgende tiltak vurderes:

  • Bedre regulering av strømselskapene. Forbrukerrådet har slått alarm flere ganger og en opprydning her omtales som «lavthengende».
  • Dagbladet er kjent med at det diskuteres om det er mulig å forbedre strømstøtteordningen ved å gå fra gjennomsnittlig månedspris til spotpris per time i beregningen.
  • Større systemendringer for å minske prissmitten fra kablene til kontinentet og Storbritannia.

Den nye styringsmekanismen for flerårsmagasinene er ferdig behandlet i OED, får Dagbladet bekreftet. Den er nå rett rundt hjørnet.

Snudd stemning

«Alt» er ifølge Dagbladets opplysninger på bordet når det gjelder tiltak for å få håndtert strømkrisen. Det inkluderer tiltak som før dagens situasjon hadde vært «utenkelige», slik en kilde omtaler det.

Senterpartiet har også presset på for at regjeringen skal åpne opp for «systemendringer» i strømmarkedet uten å vente på utredningen, som ennå ikke er i gang.

Det er foreløpig ikke klart hvordan de nye tiltakene presenteres, men det kan skje i en større pakke. Målet er da å presentere politikk som varig endrer kraftmarkedet i Norge til forbrukernes fordel.

Nyheten om den mulige pakka har snudd stemningen internt i særlig Arbeiderpartiet, etter det Dagbladet kjenner til. Stemningen har gått fra sinne og frustrasjon før jul til optimisme nå på nyåret over at det kommer «store, overordnede grep» på strømsituasjonen.

Hadia Tajik, som sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, fortalte Dagbladet fredag at dagens situasjon «ikke er til å leve med».

Frykter strømopprør

Regjeringspartiene Ap og Sp går et svært krevende halvår i møte med lave målinger i ryggen og et lokalvalg i september som kan føre til mannefall av tillitsvalgte rundt i landet.

Som Dagbladet skrev mandag er det nå en klar forventning internt i Arbeiderpartiet om at det faktisk kommer tiltak. Flere, i både Ap og Sp, peker på fylkesårsmøtene som kommer i februar som et tidspunkt der noe må være presentert.

Videre kommer landsmøtene der partiledelsen i både Ap og Sp risikerer å få salen mot seg i strømpolitikken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer