Audun Lysbakken lover å ta grep

Uro i SV for svakere klimaprofil

Kari Elisabeth Kaski tapte nestledervalget i SV og frykter en mattere klimaprofil. Det er det ingen grunn til, hevder partileder Audun Lysbakken.

BREDDE: SV-leder Audun Lysbakken vil breie ut partiet, men avviser at dette går på bekostning av klimaprofilen til partiet. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
BREDDE: SV-leder Audun Lysbakken vil breie ut partiet, men avviser at dette går på bekostning av klimaprofilen til partiet. Foto: Hans Arne Vedlog/DagbladetVis mer

- Jeg har ambisjoner om å bli en av Norges ledende klima- og miljøpolitikere. Det er et stort mål for oss å erobre flere miljøvelgere, sier SV-lederen til Dagbladet idet landsmøtet på Gardermoen avsluttes.

VANT: Torgeir Knag Fylkesnes er ny SV-nestleder. Her sammen med partileder Audun Lysbakken. Berit Roald / NTB scanpix
VANT: Torgeir Knag Fylkesnes er ny SV-nestleder. Her sammen med partileder Audun Lysbakken. Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Som jeg sa i talen min på fredag, en grønn new deal er vårt nye store politiske prosjekt. Det har jeg tenkt til å ta et stort ansvar for å drive igjennom selv, fortsetter han.

Det er gått et snaut døgn siden den svært jevne nestlederduellen ble avgjort i favør av stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes, som særlig har markert seg innen nærings- og distriktspolitikk.

Tidligere Zero-topp Kari Elisabeth Kaski måtte se seg slått med stemmetallet 100 mot 108.

Skuffet og urolig

Etter avstemmingen var det en skuffet Kaski som snakket med Dagbladet.

- Jeg er skuffet over at vi fortsatt ikke har et flertall av kvinner i ledelsen. Jeg skulle veldig gjerne ha sett at vi hadde en tydelig miljøpolitiker i ledelsen, sier hun.

IKKE BØNNHØRT: Kari Elisabeth Kaski tapte nestlederduellen og er urolig for partiets klimaprofil.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
IKKE BØNNHØRT: Kari Elisabeth Kaski tapte nestlederduellen og er urolig for partiets klimaprofil. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Det hviler et ansvar på dagens partiledelse nå om å holde klimasaken høyt. Det er et klimaopprør på gang, fortsetter Kaski.

- Er du redd for at SVs profil som miljøparti blir mindre tydelig framover?

- Vi må ikke ta den for gitt. Det er så viktig at vi har en politiker i ledelsen som prioriterer klimakampen.

Kvinnekamp

Mange av Kaskis støttespillere på landsmøtet frykter at det blir vanskeligere for partiet å markere seg tydelig innenfor klimapolitikken uten henne i ledelsen. At landsmøtet valgte en mann framfor en kvinne provoserte også enkelte.

I sin støttetale til Kaski foran nestledervalget lørdag kveld sa partiveteran Karin Andersen klart ifra om at «feministpartiet» SV velger kvinnen når det står mellom to jevne kandidater.

- Slik gikk det ikke. Det er jeg lei meg for, sa Andersen til Dagbladet i etterkant. Hun la til at hun også ønsket «en som virkelig kan klima godt» inn i ledelsen.

- Nå hviler det et veldig tungt ansvar på Fylkesnes. Det tror jeg han tar, sa hun.

Lover å ta ansvar

Lysbakken understreker at Kari Kaski vil være en sentral del av SV-toppen også framover, i kraft av sin rolle som parlamentarisk nestleder og finanspolitisk talsperson.

- I tillegg ble det valgt inn sterke miljøfolk i ledelsen, sier SV-lederen og viser til at Naturvernforbundets tidligere leder Lars Haltbrekken er inne i sentralstyret.

- Kan din iver etter å breie ut partiet gå på bekostning av eierskapet til viktige profilsaker som feminisme og klimapolitikk?

- Jeg mener disse tingene kan forenes. Ved å forene de viktigste utfordringene i vår tid, klimakrisen og voksende ulikhet, kan vi også breie oss ut. Veldig mye av det vi har diskutert innen næringspolitikk, distriktspolitikk og arbeidsliv tar utgangspunkt i ulikhet og klima. Vårt politiske prosjekt handler om å forene disse to sakene, sier han.

Strategi

Det er sju år siden Audun Lysbakken ble SVs leder. I forrige Ipsos-måling for Dagbladet oppnådde partiet 7 prosent, vesentlig bedre enn valgresultatet i 2013, men langt unna rekordresultatet fra 2001 på 12,5 prosent.

Medlemstallet stiger og bikker snart 15 000 og strategien til Lysbakken har vært den samme hele tiden: Å breie ut partiet, som han kaller det.

- SV skal være et sosialistisk folkeparti som appellerer til langt flere enn i dag. Da må vi engasjere oss på flere felter enn vi gjør i dag. Vi skal ta nye grep innen helse og omsorg og finne nye løsninger for nærings- og arbeidslivet, sa Lysbakken til NTB da han lanserte sitt lederkandidatur tilbake i 2011.

Han snakker fortsatt om det samme.

- Hvis vi skal bli store, så må vi både klare å mobilisere velgerne som tradisjonelt har sympatisert med oss og samtidig nå ut til flere. Derfor har jeg lenge vært opptatt av å bygge sterke bånd til fagbevegelsen, treffe arbeidervelgere og kystfiskere, sier han.