Uro-kråke avlivet etter naboklage

Mette Espolin tok seg av en skadet kråke hun fant i hagen. Det førte til full utrykking fra Mattilsynet, politiet og viltnemnda.

KRA-KRA: Mette Espolin Johnson holder opp et bilde av kråka Kra som hun prøvde å hjelpe tilbake til flygedyktig tilstand. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
KRA-KRA: Mette Espolin Johnson holder opp et bilde av kråka Kra som hun prøvde å hjelpe tilbake til flygedyktig tilstand. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Man kan ikke ta seg av skadde dyr i dette landet. Det er tydeligvis ikke lov. Det er visst bedre at disse dyrene blir avlivet av Mattilsynet, sier en sjokkert Mette Espolin Johnson (70) til Dagbladet.

Bærumskvinnen er opprørt over reaksjonen fra myndighetene etter at hun forsøkte å hjelpe en skadd fugl.

Ba dem komme tilbake - Noen ringte og banket på døra seint om kvelden. Jeg har blitt plaget av en guttegjeng på lignende måte, så jeg vegret meg for å åpne døra. De skrek at de kom fra Mattilsynet og jeg ba dem komme tilbake på dagtid, sier kvinnen.

Noen uker tidligere hadde hun funnet en kråke med en skadd vinge i hagen, og bestemt seg for å prøve å hjelpe fuglen. I leiligheten sin på Snarøya like utenfor Oslo matet hun kråka, som hun ga navnet Kra, og prøvde å pleie fuglen tilbake til flygedyktig tilstand.

Skal man ikke hjelpe? - Alle kan komme opp i den situasjonen i livet at man kommer over ett skadd dyr, det har skjedd med meg flere ganger. Skal man ikke da prøve å hjelpe dette stakkars dyret? Skal man bare overlate det til å dø? Jeg synes denne episoden gir et klart signal om at folk ikke får lov til å hjelpe, sier den engasjerte dyrevennen.

Tre uker etter at det hadde banket på døra, kom det en ny delegasjon på døra.

Opptrådte nebbete - Det var to politimenn, samt personer fra Mattilsynet og jeg tror det var noen fra viltnemnda også. De ransaket hele boligen min og opptrådte nebbete før de tok med seg Kra og forlot leiligheten. Alt jeg har prøvd er å hjelpe en stakkars fugl. Jeg skulle få den til å fly igjen, sier Mette Espolin Johnson.

Hun mener at en eller annen nabo har klaget på dyrelyder fra leiligheten hennes.

- Det var jo vår og Kra hørte at det sa kra på utsiden av huset og svarte selvfølgelig tilbake med noen kra´er. Det er jo ikke så rart, sier Mette Espolin Johnson.

- De prøver å skremme folk fra å hjelpe dyr som har blitt skadd. Er det forbudt å rehabilitere skadde dyr i Norge, undrer kvinnen.

Hun er ikke spesielt imponert over Mattilsynet. Ved en tidligere anledning kom de på døren hennes for å ta tre katter hun hadde i leiligheten.

- Jeg har måttet bruke over 50 000 kroner på advokat for å forsvare meg. Den gangen ville de ikke gi meg kattene tilbake før jeg truet med rettsak. Da fikk jeg dem tilbake.

Politiet bekrefter uro-kråka Politiet i Asker og Bærum bekrefter episoden overfor Dagbladet.

- Det stemmer at vi har vært hos kvinnen og tatt med en kråke. Vi bistod Mattilsynet i denne saken, da de hadde problemer med å komme seg inn i leiligheten ved en tidligere anledning, sier operasjonsleder Per-Ivar Iversen i Asker og Bærum politidistrikt.

Mattilsynet opplyser også at de var på stedet og tok kråka, som senere ble avlivet.

- Vi fikk en anonym bekymringsmelding om at det ble oppbevart en kråke innendørs. Første gang vi var på adressen nektet beboeren å slippe offentlige tjenestemenn inn i leiligheten, derfor kom vi sammen med politiet andre gang. Kråken ble avlivet fordi den var et vilt dyr som ble holdt i bur over lang tid på en ikke dyrevelferdsmessig god nok måte. Denne kråken ville ikke kunne klart seg ute i naturen, sier distriktsjef i Mattilsynet Inger-Marie Øymo til Dagbladet.
 
- Stemmer det at dere kom sent på kvelden?
 
- Første gang kom vi rundt klokken 2100, noe som er ganske vanlig. Den andre gangen kom vi på dagtid. I mange saker er folk på jobb på dagtid, så vi arbeider ofte om kveldene, sier Øymo til Dagbladet.

KRA: Kråken hadde en skadet vinge som trengte tid for å bli bra. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
KRA: Kråken hadde en skadet vinge som trengte tid for å bli bra. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer