BEKYMRING: En vedtatt flytting av barnemottaket ved Akershus universitetssykehus (Ahus) skaper bekymring, blant annet på grunn av lenger transportavstand. Slik så barneavdelingen på Ahus ut da sykehuset var nytt i 2008. Foto: Erlend Aas / SCANPIX
BEKYMRING: En vedtatt flytting av barnemottaket ved Akershus universitetssykehus (Ahus) skaper bekymring, blant annet på grunn av lenger transportavstand. Slik så barneavdelingen på Ahus ut da sykehuset var nytt i 2008. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer

Uro over flytting av barneakutten på Akershus universitetssykehus

- Øker risikoen for de sykeste barnepasientene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På et møte tirsdag vedtok ledergruppa ved Akershus universitetssykehus (Ahus) å flytte mottaket for barn fra andre etasje, slik at barna må fraktes opp til barneavdelingen i fjerde.

Samtidig avgis åtte plasser ved Barne- og ungdomsklinikken til voksen-avdelinger.

Vedtaket har vakt bekymring både hos ansatte og foreldre i området som sykehuset dekker.

BEROLIGER: - Der det står om minutter, vil kritisk syke barn fortsatt bli tatt hånd om av sykehusets akuttmottak, sier Ahus-direktør Øystein Mæland til Dagbladet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
BEROLIGER: - Der det står om minutter, vil kritisk syke barn fortsatt bli tatt hånd om av sykehusets akuttmottak, sier Ahus-direktør Øystein Mæland til Dagbladet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

- Uforsvarlig

- Det jeg registrerer, er at de ansatte som har deltatt i utredningen mener at dette øker risikoen for de sykeste barnepasientene, at avstanden øker og at de må benytte heis, forteller Kai Øyvind Brenden, som er foretakstillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund ved Ahus.

- Dette har også blitt tatt opp for vår side, og ledelsen på Barneklinikken sier at det skal iverksettes nødvendige tiltak for å minimere risikoen, sier Brenden til Dagbladet.

Han sier dette om at plasser fra Barne- og ungdomsklinikken avgis til voksenpasienter:

- Det er ikke nødvendigvis heldig at press på voksen-avdelingene bidrar til å skape press også på barnepasienter. Det er viktig at man i hvert fall følger situasjonen, slik at man ikke får et overbelegg for barn.

- Kort vei

Sykehusdirektør Øystein Mæland mener gårsdagens vedtak ikke utsetter barn for noen ekstra risiko.

- Det er viktig å huske at de kritisk syke barna skal - som i dag - behandles i akuttmottaket, og ikke i barnemottaket, sier han til Dagbladet.

- Men har de den nødvendige kompetansen for syke barn i akuttmottaket, etter at barneakutten flyttes opp til fjerde etasje?

- Det er veldig kort vei, og fire heiser forbinder disse etasjene, sier han.

Mæland sier at det er kapasitetssituasjonen ved sykehuset som har ført til at åtte plasser ved Barne- og ungdomsklinikken overføres til voksen-avdelingene.

- Ikke overkjørt

- Denne kapasiteten på åtte senger har i realiteten ikke vært brukt, sier Mæland, og legger til at normen for barneavdelinger - som er en lavere kapasitetsutnyttelse enn på voksenavdelinger - fortsatt vil gjelde ved Ahus.

Han avviser å ha overkjørt legene og sykepleierne ved Ahus, selv om tillitsvalgte for både leger og sykepleiere har gått mot gårsdagens vedtak.

- Et stort flertall i Barne- og ungdomsavdelingens ledergruppe har anbefalt denne løsningen, og dette har sykehusets samlede ledelse sluttet seg til, og i begge ledergrupper sitter det også mange leger. Men at de tillitsvalgte har vært kritiske, er riktig, sier Øystein Mæland.

Beroliger

Ragnhild Berg, som er tidligere sykepleier ved Ahus og mor til barn som dekkes av sykehuset mener vedtaket er uforsvarlig.

- Jeg synes dette er helt forkastelig. Jeg begriper ikke at de tar sjansen på skulle flytte fryktelig syke unger hele den lange veien, sier hun til Dagbladet.

Øystein Mæland mener derimot at det ikke er noen grunn til uro.

- Der det står om minutter, vil kritisk syke barn fortsatt bli tatt hånd om av sykehusets akuttmottak, sier Mæland til Dagbladet.

Tillitsvalgt for overlegene ved Ahus, Aage Huseby, forteller at barnelegene har vært helt tydelige på at de ikke ønsker den vedtatte flyttingen.

- Vi har støttet barnelegene på deres synspunkter. Det er de som er faglig nærmest, sier han.

Huseby legger til at andre faggrupper også har behov for sengeplassene, og at det er derfor den vedtatte endringen har «tvunget seg fram».