Uroen i Kiev sprer seg til andre deler av landet

Situasjonen i Ukraina er blitt farligere og mer ustabil. Og det er ikke bare i Kiev demonstranter markerer seg.

SPRER SEG - IGJEN: De voldsomme sammenstøttene mellom demonstranter og opprørspoliti i hovedstaden Kiev gjennom gårsdagen og utover natten, fortsetter i dag. Samtidig sprer uroen seg til andre deler av landet. Det samme har vi sett tidligere underveis i det nå tre måneder lange opprøret. I flere byer hovedsaklig i det vestre Ukraina, gjør befolkningen opprør. Foto: SERGEY DOLZHENKO / Epa
SPRER SEG - IGJEN: De voldsomme sammenstøttene mellom demonstranter og opprørspoliti i hovedstaden Kiev gjennom gårsdagen og utover natten, fortsetter i dag. Samtidig sprer uroen seg til andre deler av landet. Det samme har vi sett tidligere underveis i det nå tre måneder lange opprøret. I flere byer hovedsaklig i det vestre Ukraina, gjør befolkningen opprør. Foto: SERGEY DOLZHENKO / Epa Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ambassadør Jon Elvedal Fredriksen forteller om en dramatisk utvikling i og utenfor Kiev.

Følg situasjonen i Kiev i Dagbladets livestudio.

- Det er ikke offisielt innført noen unntakstilstand i Kiev, men politiet utfører kontroller på innfartsveiene og metroen står. Folk som jobber i sentrum er oppfordrer til å holde seg hjemme, så de facto er det snakk om en unntakstilstand, sier ambassadøren til NTB på telefon fra Kiev.

Han forteller at volden som er brukt fra politi og demonstranter, er kraftigere enn det man har sett tidligere.

- Det er fare for at det som har skjedd bidrar til ytterligere uroligheter, kanskje på en annen måte en det vi har sett hittil, sier han.

Fredriksen forteller at lokale medier rapporterer at demonstranter i flere byer i Vest-Ukraina har tatt kontroll over og satt fyr på politihus og sikkerhetstjenestens eiendommer.

- I den største byen i Vest-Ukraina hevder en folkeforsamling at den har tatt det hele og fulle ansvaret for styringen av fylket.

- Det dreier seg altså nå ikke bare om det som skjer i sentrum av Kiev, understreker han.

Mye tyder på at urolighetene ikke er over selv om politiet skulle klare å rydde sentrum i hovedstaden.

Partisankrig? - Dersom president Viktor Janukovitsj velger å sette inn voldsapparatet for fullt for å fjerne demonstrantene på Uavhengighetsplassen, kan det bli en svært blodig affære, frykter Ukraina-ekspert Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt.

Han mener det er en fare for at det kan utløse en slags partisankrig.

- En del av den mest radikale opposisjonen kan velge å gå under jorda og føre kampen videre med våpen. I så fall får vi et annet Ukraina enn det vi har hatt til nå, et land som vil være mye mer ustabilt og farlig.

Førsteamanuensis Geir Flikke ved Universitetet i Oslo mener det nå er vanskelig å se en fredelig utgang på konflikten.

VOLDSOMME SAMMENSTØT: Den blodige tirsdagen følges av nye, harde trefninger i dag. 25 mennesker er bekreftet døde, og 351 ble skadd i går. Foto: SERGEY DOLZHENKO / EPA
VOLDSOMME SAMMENSTØT: Den blodige tirsdagen følges av nye, harde trefninger i dag. 25 mennesker er bekreftet døde, og 351 ble skadd i går. Foto: SERGEY DOLZHENKO / EPA Vis mer

- Politiet har tidligere forsøkt å rydde plassen, og ved alle disse forsøkene har det blitt brukt politivold mot demonstrantene. Situasjonen nå er svært alvorlig og tilspisset, understreker han.

Svært tilspisset Flikke vil ikke si noe om fare for utvikling av borgerkrigslignende tilstander.

- Det at regimet ikke viser vilje til dialog er skummelt. Situasjonen er svært tilspisset og krever internasjonalt diplomati. Internasjonalt er engasjementet høyt, problemet er fraværet av dialog internt, sier Flikke til NTB.

Jakub Swieciki ved det svenske Utenrikspolitiske instituttet frykter at Ukraina kan befinne seg på randen av borgerkrig og deling.

Ekstreme krefter Det finnes ekstreme grupperinger blant demonstrantene, men ekspertene mener det er vanskelig å si hvem og hvor mange de er.

- Man har tydeligvis provokatører som utøver vold, men hvem som styrer hvem, og hvor store grupper det er snakk om er vanskelig å si, sier ambassadør Fredrikstsen.

- Men disse gruppene spiller utvilsomt en rolle i det som skjer nå, sier han.

Bukkvoll sier det finnes radikale, høyreekstreme grupper, eller andre grupper som er ideologisk motivert for vold.

- I en så tilspisset situasjonen er det fare for økt oppslutning om slike grupper, eller økt forståelse for voldsbruk. Opposisjonslederne klarer ikke å kontrollere disse gruppene, som hittil har vært i klart mindretall.

- De fleste på plassen er vanlige folk, som er redde for voldsutviklingen, understreker han.

(NTB)


   

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer