Uroen øker foran valget i Thailand søndag

Demonstranter truer med store aksjoner mot valget på ny nasjonalforsamling i Thailand. Landets øverste militære svarer med å sende flere soldater ut i gatene.

FORBEREDELSER: Thailandske soldater setter opp sperringer av piggtråd ved offentlige bygninger i hovedstaden Bangkok. De konservative demonstrantene i gatene truer med demonstrasjoner og aksjoner under parlamentsvalget søndag. Foto: REUTERS / Scanpix / Chaiwat Subprasom
FORBEREDELSER: Thailandske soldater setter opp sperringer av piggtråd ved offentlige bygninger i hovedstaden Bangkok. De konservative demonstrantene i gatene truer med demonstrasjoner og aksjoner under parlamentsvalget søndag. Foto: REUTERS / Scanpix / Chaiwat Subprasom Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Statsminister Yingluck Shinawatra og hennes regjering holder fast ved at søndagens valg skal gjennomføres som planlagt, selv om opposisjonen boikotter valget. Uroen i befolkningen øker, og de militære advarer mot opptøyer.

- I tillegg til de 5000 soldatene vi allerede har utplassert i og omkring Bangkok for å bidra til å overvåke sikkerheten, kommer vi til å øke det militære nærværet rundt protestleirer. Der fins det nemlig folk som ønsker å lage bråk, sier hærens talsmann Winthai Suvaree.

Unntakstilstand Siden slutten av november i fjor er ti mennesker drept og nærmere 600 skadd i politisk uro i Thailand. For ei uke sia innførte regjeringa unntakstilstand i hovedstadsområdet. Opposisjonen har gått til domstolene for å få dette tiltaket erklært ulovlig.

Torsdag gikk protestlederen Suthep Thaugsuban i spissen for en demonstrasjonsmarsj gjennom Bangkoks gater. Nye store demonstrasjoner er blitt varslet for fredag og lørdag, i det opposisjonen sier skal vise folkets motstand mot at valget blir gjennomført.

Valgkommisjonen i Thailand har stilt seg på opposisjonens side og gått inn for at valget bør utsettes, kanskje med så mye som et halvt år. Men regjeringa svarer at en utsettelse vil skape flere problemer enn den vil løse.

«Yingluck må gå» Opposisjonen, som har samlet seg i Folkekomiteen for Demokratisk Reform (PDRC), forsøkte denne uka å hindre forhåndstemming i Bangkok. Folkekomiteen truer med «å stenge Bangkok fullstendig» på valgdagen søndag.

PDRC har ikke bare som mål å tvinge Yingluck og hennes forretningsministerium til å vike plass for et såkalt «folkeråd» som skal forberede grunnleggende reformer av thailandsk politikk.

«Thaksin» - Thaksin-regimet må rives opp med rota, lyder kravet.

Dette er en henvisning til Yinglucks bror, tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som lever i eksil i Dubai. Opposisjonen i Thailand hevder at Thaksin fortsatt har stor makt, som han først og fremst utøver ved å bruke søstera som politisk redskap.

(NTB-Reuters-DPA)

Nyvalg i Thailand

???* Thailand skal søndag holde valg på ny nasjonalforsamling. Den politiske situasjonen i landet preges av sterk uro foran valget.

* Opposisjonen har krevd valget utsatt, men regjeringa holder fast ved at det skal gjennomføres. Opposisjonspolitikere varsler boikott.

* Rundt 48,7 millioner thailendere har stemmerett ved valget. Det gjelder 500 plasser i nasjonalforsamlingens andrekammer eller «underhus».

* 375 av plassene skal fylles ved valg i enkeltmannskretser, der den kandidaten som får flest stemmer vinner. De øvrige fylles etter et system med partilister.

* I 28 kretser er det uklart om, og i tilfelle når, valget kan gjennomføres. Dette skyldes at registreringen av kandidater ble blokkert av demonstranter.

(Kilder: Nyhetsbyråene Reuters og DPA)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer