VIL RAMME PUTIN : USA forsøker å legge press på Putin ved økonomiske angrep mot hans nærmeste venner. Foto: AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI/ POOL/ALEXEY DRUZHININ
VIL RAMME PUTIN : USA forsøker å legge press på Putin ved økonomiske angrep mot hans nærmeste venner. Foto: AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI/ POOL/ALEXEY DRUZHININVis mer

Uroen skader russisk økonomi

Putin vil kjenne sanksjonene, sier ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske Micex-indeksen er ned 3,5 prosentpoeng, samtidig som den dollar-dominerte RTS-indeksenen har gått ned med 4,3 prosentpoeng i løpet av dagen.

- Russerne kommer til å merke sanksjonene på kroppen, sier seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) Jakub Godzimirski til NTB. 

Kredittvurderingsbyrået Standard & Poors estimerer at 60 milliarder dollar har forsvunnet ut av landet i løpet av de tre første månedene i år. Dette er like mye som i hele 2013.

- Den geopolitiske reaksjonen mot Russlands annektering av Krim kan ytterligere redusere tilskuddet av potensielle investeringer og ha negativ innflytelse på en allerede svak økonomisk vekst, skriver S&P i rapporten, ifølge nettstedet Business Insider.

Godzimirski tror president Vladimir Putin har kalkulert nøye på forhånd hvilke kostnader og gevinster han vil ha ved å annektere Krim-halvøya.

- Han har regnet ut at han har mer å vinne enn å tape, sier han.

Skummel framtid
Leder for NUPIs Russland-avdeling Indra Øverland tror Russland kan gå en skummel økonomisk framtid i møte, trass i at sanksjonene til nå ikke har vært særlig dramatiske.

- Men Russland hadde allerede før Ukraina-krisen en avtagende vekst, til tross for høy oljepris. Oppå dette kommer nå støyen fra Ukraina, og sanksjonene kan skremme investorene, sier han

- På sikt kan også olje og skifergass fra USA true Russlands oljeindustri, selv om man ikke skal overdrive betydningen av dette. Hvis også oljeprisen skulle falle, for eksempel som følge av et krakk i Kina, kan det bli veldig alvorlig for Russland, sier Øverland til NTB.

Nye sanksjoner
Torsdag førte USA 20 nye personer opp på sanksjonslisten sin, iet forsøk på å ramme Putins nærmeste krets. Blant disse er den finske statsborgeren Gennadij Timtsjenko, som er eier i oljehandelsselskapet Gunvor, og er nær venn av Putin.

-Timtsjenkos aktiviteter i energisektoren har blitt direkte knyttet til Putin. Putin har investeringer i Gunvor og kan ha tilgang til Gunvors verdier, het det i uttalelsen fra USAs finansdepartement, i følge NTB.