Slik svarer Nav-statsråden om det ukjente møtet:

Urolig etter Nav-svar

Ifølge Anniken Hauglie (H) oppfattet ikke departementet at det ble tatt opp noe på det ukjente møtet i 2017, som gjorde at de burde tatt grep. Rødt-lederen er ikke beroliget.

SLAPP BOMBEN: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie, NAV-direktør Sigrun Vågeng og riksadvokat Tor-Aksel Busch holdt i oktober pressekonferanse om at retten til å ta med seg trygd til andre EØS-land har vært praktisert feil. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SLAPP BOMBEN: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie, NAV-direktør Sigrun Vågeng og riksadvokat Tor-Aksel Busch holdt i oktober pressekonferanse om at retten til å ta med seg trygd til andre EØS-land har vært praktisert feil. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Opposisjonen i Stortinget reagerte da fagforeningen Avyo påsto i Dagbladet at Navs praksis var blitt tatt opp med avdelingsdirektører i Arbeids- og sosialdepartementet på et ukjent møte allerede 25. oktober 2017 - over et år før det statsråden har opplyst i Stortinget.

KRITISK: Bjørnar Moxnes (R)er ikke beroliget av statsrådens svar. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
KRITISK: Bjørnar Moxnes (R)er ikke beroliget av statsrådens svar. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

«Nav ønsket å diskutere ordlyden i artikkel 21 som kunne tilsi at Nav ikke kunne anvende paragraf 11-3 innen EØS-området, men må vurdere de andre vilkårene for rett til AAP, som for eksempel aktivitetsplikt», har fagforeningen forklart i en epost til Dagbladet.

Fram til nå har Nav-statsråd Anniken Hauglie (H) ikke ønsket å svare konkret på om det stemmer at Nav tok opp praksisen med departementet i møtet.

Nå utdyper hun for første gang, i et skriftlig svar til Stortinget.

«Departementet oppfattet ikke at det i formøtet ble gitt informasjon som ga grunnlag for å be om en redegjørelse om eller oppklare andre forhold rundt forståelsen av artikkel 21», skriver hun i svaret, som kommer etter spørsmål fra Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

- Gjemmer seg bak formalia

Der skriver hun at det over lang tid har vært praksis at departementet får en formell henvendelse fra Arbeids- og velferdsdirektoratet i ettertid, dersom det kommer opp opplysninger på møter som krever prinsippielle avklaringer i etterkant.

«Det skjedde ikke i dette tilfellet.», skriver hun.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er ikke beroliget, og påpeker at Hauglie ikke avviser at NAVs feilpraksis faktisk ble tema på møtet.

- Jeg biter meg merke i statsrådens valg av ordet "oppfatte". Slik snakker en politiker som er på dypt vann og må gardere seg mot å bli tatt i feilinformasjon. Hadde Hauglie vært sikker på at departementet ikke ble informert, ville hun ha sagt det klart og tydelig. Da ville ballen vært lagt død, sier Moxnes til Dagbladet.

- Når hun ikke gjør det, er det også grunn til at vi graver videre i også dette, fordi det springende punktet i denne saken er jo nettopp når departementet ble opplyst om at NAVs praksis kunne være feil, sier Moxnes.

Han beskylder Hauglie for å gjemme seg bak det at det ikke kom noen formell skriftlig henvendelse fra direktoratet om spørsmålet i etterkant av møtet.

- Opplysningene fra fagforeningen i NAV og svaret fra Hauglie styrker inntrykket av at bekymringene om mulig feilpraktisering av regelverket var flere, og kom tidligere, enn det bildet regjeringa har gitt, sier han.

Viser til skriftlig materiale

Nav og Arbeids- og sosialdepartementet har begge opplyst til Dagbladet at det ikke finnes noe referat fra det aktuelle møtet.

I sitt svar til Stortinget tirsdag, viser Hauglie likevel til at skriftlig materiale departementet har fått fra NAV etter møtet heller ikke tar opp behovet for noen avklaring fra departementets side.

«Det framgår heller ikke av det skriftlige materialet som ble oversendt fra direktoratet til departementet i etterkant av møtet», skriver hun.

Dagbladet har bedt om å få tilsendt dokumentene Hauglie viser til, men har foreløpig ikke fått det.

Svaret fra Hauglie, kommer etter at Nav-ledelsen sådde tvil om fagforeningens påstand om møtet, i et intervju med Dagbladet sist uke.

Da sa arbeids- og tjenestedirektør Kjell Hugvik i Nav-ledelsen at han ikke kjente til at det ble diskutert noe på møtet utover det som skulle være tema - nemlig ESA-saken, som omhandler en anne type problemstilling.

Uttalelsene ble kritisert av fagforeningen Avyo, som mente NAV-ledelsen forsøkte å bagatellisere møtet.

- Jeg stoler 100 prosent på vedkommende som har gitt oss informasjonen, og som sier at det var viktig for vedkommende i møtet å gi et signal til departementet om at praktiseringen av folketrygdloven ikke var riktig, sier leder Øyvind Hov Randmæl i Avyo til Dagbladet da.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer