Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Urolig for ny smittebølge i Bergen

Tre personer har fått påvist coronasmitte i Bergen. - Smittede har reist med kollektivtransport og vært i sentrum i smitteførende fase, advarer smittevernkontoret.

BERGEN: Tre personer har fått påvist coronasmitt i Bergen. Smittevernkontoret advarer. .
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
BERGEN: Tre personer har fått påvist coronasmitt i Bergen. Smittevernkontoret advarer. . Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

SISTE: Ifølge Bergens Tidende må langt over hundre personer i karantene etter smitteutbruddet. De som må i karantene vil bli kontaktet, de har blant annet tatt buss, vært i Bergen sentrum, vært på kjøpesenter, og vært på treningssenter.

Smittevernkontoret i Bergen har registrert tre nye personer som er smittet med covid-19, opplyser Bergen kommune i en pressemelding lørdag kveld.

En av de smittede er innlagt på Haukeland sykehus. De to andre har lite symptomer.

Frykter ny bølge

Under smitteoppsporingen har det blitt kartlagt at smittede har reist med kollektivtransport og vært i sentrum og på Vestkanten i smitteførende fase, advarer smittevernkontoret i en pressemelding.

- Vi er urolige for at det kommer en ny bølge, sier direktør ved Etat for helsetjenester i Bergen kommune, Brita Øygard til BT, som først omtalte saken.

- Vi er veldig urolige for at dette kan føre til en ny oppblussing. De to ble smittet i Bergen, og kan ha smittet andre uten å vite det selv, sier Øygard til Dagbladet

- De har beveget seg rundt i byen uten å vite at de hadde viruset, sier hun.

Aktiv

Smittevernkontoret jobber nå intenst med å kartlegge bevegelsene til alle de tre smittede.

- Vi kartlegger alle bevegelsene deres i 48 timer før de fikk symptomer; hvor de har vært og hvem de har vært i i kontakt med. Vi kartlegger så mange detaljer vi kan. Bruker vi mye krefter på detaljene kan vi klare å spore alt, sier hun.

- Dette er vår viktigste jobb nå, fortsetter hun.

REISERÅD: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad forteller under regjeringens pressekonferanse at flere har uttrykt usikkerhet over hva kriteriene for å bli coronatestet er. Video: NTB SCANPIX Vis mer

Hun legger til de smittede har vært flere steder i byen.

- En av dem har vært mest aktiv, sier hun.

Hun fortsetter:

- Man kan aldri vite hvor i landet dette kan oppstå. Vårt råd er derfor at alle må være nøye med å holde avstand, vaske hendene og holde seg hjemme om de har symptomer.

Det var ifølge henne i midten av denne uka at en av de smittede var ute i byen uten at vedkommende visste at hen hadde blitt smittet av viruset.

Åpner coronatelefonen

To av de smittede ble testet på fredag og fikk svar på prøvene i går.

Det var stor pågang på legevakttelefonen i går kveld, etter at det ble kjent at en person var innlagt.

- Kommunen gikk derfor ut med en pressemelding for å informere om at de kan melde seg til testing gjennom kommunens nettsider eller ringe coronatelefonen. Bergen kommune har nå åpnet opp corona-telefonen sin igjen, som den siste tiden har den vært stengt i helgene, opplyser Øygard.

Tilknyttet Haakonsvern

En av personene som har fått påvist smitte i Bergen, var en person tilknyttet Haakonsvern - sjøforsvarets hovedbase.

Forsvarets operative hovedkvarter bekrefter smittetilfellet overfor Dagbladet i går.

- Det er snakk om en person som er bekreftet smittet. Vi har iverksatt karantene for alle i samme kohort, sier Elisabeth Eikeland, talsperson for Forsvarets operative hovedkvarter.

Hun forsikrer om at det er satt i gang smittesporing for å avdekke om det eventuelt er flere som har fått viruset. Hun understreker samtidig at Forsvaret har gode kunnskap om å isolere personer.

- Vi er dyktige på smittevern, og har gode rutiner på å sette folk i karantene, sier Eikeland.

Karantene

I går fikk Dagbladet opplyst at 28 personer var i karantene etter smittetilfellet. NTB skriver i dag at 37 personer fra Forsvaret satt i karantene.

Så langt er alle testsvarene negative, skriver Bergens Tidende. Marinesjef Rune Andersen sier det fremdeles gjenstår en del testing.

- Vi krysser fingrene for at det kun er ett tilfelle, og at tiltakene vi har iverksatt har hatt nok effekt, sier Andersen.

Mannen som ble innlagt fredag, får fortsatt behandling ved Haukeland universitetssjukehus.

Eikeland vil ikke oppgi hvilken kohort den smittede personen tilhører.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!