Urolig, men ikke «farlig» vær

Uværet som har herjet Storbritannia i helgen og krevd flere menneskeliv, vil ikke ramme Norge. Vi får mye regn og kraftig vind de neste dagene, men neppe uvær som vil volde nevneverdig skade.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vakthavende meteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk institutt på Blindern i Oslo sier at det ikke er fare for at værsituasjonen blir så ekstrem som i den sørvestlige delen av England. I helgen opplevde regionen sitt verste regnvær på 20 år.

- Uværet fra Storbritannia har allerede kommet innover Vestlandet og Sør-Norge, men det har roet seg kraftig. Situasjonen slik den er nå gir ingen grunn til å sende ut varsel om ekstreme værforhold. Og prognosene for dagene fremover tyder heller ikke på vær som vil volde skade. Sør i Nordsjøen er det rett nok liten storm, men det er slettes ikke uvanlig, sier Haga.

Flere lavtrykk

Men noen grunn til å juble over godt høstvær, blir det neppe i dagene som kommer.

Langtidsprognosen for kongeriket forteller at folk på Vestlandet må belage seg på til dels store nedbørsmengder i dagene som kommer. Men der i gården kommer det neppe som et sjokk at paraplyer og regnfrakker må holdes i høyeste beredskap utpå seinhøsten.

- Store deler av landet vil få noen dager med en urolig værtype. Flere kraftige lavtrykk vil komme inn over Sør-Norge tirsdag og gi mye vind, med sørlig, stiv kuling på det sterkeste. Storm blir det sannsynligvis ikke andre steder enn i havområdene, sier Haga.

(NTB)