Urolig valgavvikling i Libya

En demonstrant ble skutt og drept i den østlibyske byen Ajdabiya da han prøvde å stjele en valgurne fra et av valglokalene, opplyser en lokal sikkerhetstjenestemann.

Foto: Abdel Magid Al Fergany / AP / ScanpixNTB
Foto: Abdel Magid Al Fergany / AP / ScanpixNTBVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Libyere stilte seg lørdag morgen i kø for å avgi stemme i det første frie valget i Libya på 60 år. Valgavviklingen i de østlige delene av Libya har imidlertid vært preget av en del uroligheter, selv om det ikke tidligere er meldt om dødsfall.

I Benghazi satte flere hundre demonstranter fyr på stemmesedler i protest mot en urettferdig fordeling av setene i nasjonalforsamlingen.

Rundt 200 demonstranter samlet seg på en stor plass i den østlibyske byen, og flere demonstranter gikk til angrep på biler i området. De ble kort tid etter omringet av et titall militærbiler som avfyrte skudd opp i luften.

- Det var vi som startet opprøret, og nå er det ingen som bryr seg om oss. Ingen vil prate med oss. Alt vi ber om er en ordentlig, demokratisk prosess. La grunnloven bli skrevet først, og hold deretter valg med et likt antall seter til hver region. Jeg har boikottet dette valget sammen med hele familien min, sa en av demonstrantene.

Sørvest i byen ble et valglokale på en skole angrepet av væpnede menn som ødela valgurner og skjøt i luften før de stakk av gårde, ifølge vitner.

I områder utenfor Benghazi måtte flere valglokaler stenge på grunn av bråk. Også i Ajdabiya ble valglokaler stengt på grunn av uroligheter.

Ifølge den libyske valgkommisjonen ble totalt 101 valglokaler i landet hindret i å avholde valg som planlagt lørdag.

(NTB)