Urolighetene i Tyrkia har krevd to menneskeliv

Demonstrantene intok gatene også i natt.

DEMONSTRERER FORTSATT: To personer er omkommet i urolighetene i Tyrkia, etter at demonstrantene begynte sin kamp mot myndighetene for fire dager sider. Bildet er hentet fra én av demonstrasjonene ved Taksim-plassen natt til tirsdag. Foto: AFP / BULENT KILIC / NTB Scanpix
DEMONSTRERER FORTSATT: To personer er omkommet i urolighetene i Tyrkia, etter at demonstrantene begynte sin kamp mot myndighetene for fire dager sider. Bildet er hentet fra én av demonstrasjonene ved Taksim-plassen natt til tirsdag. Foto: AFP / BULENT KILIC / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag ble det kjent at en 20 år gammel demonstrant mistet livet i en påkjørsel i Istanbul i helgen. Tirsdag morgen opplyste TV-stasjonen NTV at også en 22 år gammel mann er drept. Han døde på sykehus etter å ha blitt skutt av en uidentifisert person sør i Tyrkia mandag.

Til tross for at tyrkisk politi bruker til dels harde virkemidler, var tusenvis av demonstranter fortsatt ute i gatene over hele Tyrkia natt til tirsdag.

Demonstrantene krever at Tyrkias statsminister går av.

- Vår motivasjon er ønsket om frihet, sier en ung demonstrant til BBC.

Han sier at han opplever politiet som svært aggressive, men at dette ikke vil stanse demonstrasjonene. Demonstrantene har bygd store barrikader for å forsvare seg mot opprørspolitiet.

- Studenter, unge folk, husmødre, alle slags folk er her og kjemper for vårt demokrati og for vår frihet, sier han.

USAs utenriksminister John Kerry uttrykte mandag bekymring over situasjonen i Tyrkia.

- Vi er bekymret over meldingene om politiets overdrevne maktbruk. Vi håper selvfølgelig at det vil bli full etterforskning av de hendelser som er rapportert, og at politiet viser tilbakeholdenhet, sier Kerry.

EUs utenrikssjef Catherine Ashton har karakterisert voldsbruken tyrkisk politi har brukt mot demonstrantene, som unødvendig stor.

«Vandaler» Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan mener at demonstrantene har et ansvar for å roe ned situasjonen, og kaller demonstrantene vandaler.

Erdogan avviser dessuten antydninger om at befolkningen nå opplever en «tyrkisk vår», en henvisning til de demokratiske omveltningene i «den arabiske våren» i 2011.

- Var det flerpartisystem i landene der den arabiske våren fant sted, spurte Erdogan retorisk i et innslag på tyrkisk fjernsyn mandag. Hans politiske allierte president Abdullah Gül ba demonstrantene roe seg ned og sa at deres argumenter er blitt hørt.

Døde Mandag ble det kjent at en 20 år gammel demonstrant mistet livet i en påkjørsel i Istanbul helgen. Dermed ble han det første dødsofferet for den tyrkiske uroen. Samme kveld samlet tusenvis av mennesker seg igjen for å demonstrere på Taksim-plassen i sentrum av millionbyen Istanbul.

Politiet skjøt med tåregass mot folk som protesterte mot regjeringens politikk nær Erdogans Istanbul-kontor.

Kerry oppfordrer også Protestene i Tyrkia har utspring i motstand mot bygging i en park i Istanbul, men har utviklet seg til de største demonstrasjonene mot regjeringen på mange år.

Mandag dro Erdogan på besøk til Marokko. Før han dro forsøkte han å minimalisere alvorlighetsgraden av at det er uro i landet.

- Vær rolige, slapp av, alt dette vil snart være over, sa Erdogan til mediefolk før avreisen fra flyplassen i Istanbul. Erdogans uttalelse blir tolket som et tegn på at han ikke har tenkt til å bøye av for demonstrantene, men i stedet sette hardt mot hardt.

Hardner til Demonstrantene viser heller ingen tegn til å gi seg, selv om Tyrkias øverste ledere ber om ro og advarer mot at bråkmakere forsøker å utnytte den spente situasjonen. Mye tyder på at frontene hardner til.

Flere hundre ungdommer i Istanbul har bygd barrikader ved Taksim-plassen. Det var her protestaksjonen startet, i utgangspunktet rettet mot utbyggingen av Gezi-parken, som etter planen skal vike plass for et kjøpesenter.

Årsaken til den sosiale uroen i Tyrkia er sammensatt. Makthaverne har etter manges mening blitt for selvsikre og gått i autoritær retning. De anklages for å ture fram med beslutninger som er svært upopulære i deler av befolkningen.

(NTB)