Ny studie:

Urovekkende funn om snorking

Betydelig høyere risiko, viser ny studie.

SNORKING: Mange nordmenn lider av snorking eller søvnapné. Nye studier knytter tilstanden til alvorlige helseproblemer. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock
SNORKING: Mange nordmenn lider av snorking eller søvnapné. Nye studier knytter tilstanden til alvorlige helseproblemer. Illustrasjonsfoto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Se for deg at du ligger i senga sammen med din partner. Du har nesten sovnet, men så skjærer en velkjent lyd gjennom stillheten i rommet.

Snorking.

Mange gjør det, men er du egentlig klar over hva slags helserisiko som kan være forbundet med å snorke?

Økt risiko

Forskere i Sverige har nemlig funnet ut at snorking kan føre til økt risiko for både kreft, hjerte- og karsykdommer og demens. Det skriver det vitenskapelige nettstedet Study Finds.

Funnene, som er basert på tre ulike europeiske studier, ble presentert på European Respiratory Society (ERS) sitt møte i Barcelona.

De er også lagt fram som en pressemelding hos det vitenskapelige nyhetsbyrået EurekAlert!. Der skriver forsker Andreas Palm, som jobber ved Uppsala universitet:

- Det var allerede kjent at pasienter med obstruktiv søvnapné har økt risiko for å få kreft, men det har ikke vært klart om dette skyldes søvnapneen i seg selv, eller om det har vært relatert til risikofaktorer som overvekt, hjerte- og karsykdommer eller livsstilsfaktorer.

- Forbundet med kreft

Videre forklarer Palm at den svenske studien har kastet lys over dette:

- Våre funn viser at oksygenmangel som følge av søvnapné er forbundet med kreft, uavhengig av disse risikofaktorene.

Søvnapné er en tilstand som kjennetegnes av snorking og pustestopp om natta som skyldes kollaps i de øvre luftveiene, ifølge Lommelegen.

Obstruktiv søvnapné forekommer hos én av seks voksne personer i Norge. Disse er vanligvis også snorkere.

- Snorkelyden framkommer ved vibrasjon av bløtvev i svelget, som for eksempel drøvel og ganebuer, skriver nettstedet.

ZZZZZ: Bernt Hulsker holdt de andre kompanirekruttene våkne om nettene med snorkingen sin - da tok produksjonen grep. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

Studien har tatt for seg informasjon fra 62 811 svensker fem år før de ble behandlet for obstruktiv søvnapné med en såkalt CPAP-maske.

Det er en overtrykksmaske som overvåker trykket i luftveiene, og når det faller og luftveiene nærmer seg kollaps, vil den sørge for at trykket i luftveiene forblir normalt uten å kollapse, ifølge Lommelegen.

- Viktig

Dataene fra de drøyt 62 000 svenskene ble sammenliknet med informasjon fra det svenske nasjonale kreftregisteret, der forskerne tok hensyn til kroppsvekt, andre helseproblemer og sosioøkonomisk status.

Slik kunne de finne 2093 pasienter som led av både pustestopp og snorking og en form for kreft inntil fem år før de ble diagnostisert med søvnapné.

En kontrollgruppe av 2093 pasienter ble også satt sammen. Denne gruppa hadde obstruktiv søvnapné, men var ikke kreftdiagnostisert.

Slik fant forskere ut at pasientene som hadde kreft, hadde en anelse mer alvorlig grad av snorking og pustestopp under søvn.

- Funnene viser at det er viktig å vurdere ubehandlet søvnapné som en risikofaktor for kreft. Det er viktig at legene er klar over kreftrisikoen når de behandler sine pasienter, sier Palm.

Tap av hjernefunksjon

En annen studie fra Sveits har identifisert en kobling mellom det å slutte å puste om natta og større tap av hjernefunksjon.

- Vi fant ut at obstruktiv søvnapné, og spesielt lave oksygennivåer under søvn som følge av tilstanden, var forbundet med en større reduksjon i kognitiv hjernefunksjon, prosesshastighet, utøvende funksjoner og verbalt minne, sier Nicola Marchi ved Universitetet i Lausanne.

HØYLYTT: Per Sandberg settes ut av snorkingen til «Farmen»-kameraten Mímir Kristjánsson. Video TV 2 Sumo Vis mer

En tredje studie fra Frankrike viser at pasienter som lider av alvorlig obstruktiv søvnapné mer trolig ville kunne utvikle blodpropp i kroppens dype vener (dyp venetrombose og lungeemboli).

Av 7355 pasienter som ble fulgt over seks år, utviklet 104 av dem blodpropp i kroppens dype vener.

- Bekymringsfullt

Forskerne fant ut at de som tilbrakte mer enn seks prosent av natta med oksygennivåer under 90 prosent av normalen, hadde nesten dobbelt så stor risiko for å utvikle slike blodpropper.

- Disse tre studiene viser bekymringsfulle koblinger mellom obstruktiv søvnapné og alvorlige sykdommer som påvirker både livskvaliteten og livslengden, sier professor Winfried Randerath i pressemeldingen.

Han jobber ved Bethanien-sykehuset ved Universitetet i Köln i Tyskland, og har ikke selv vært involvert i studiene.

Han mener at folk bør gjøres klar over disse koblingene og prøve å gjøre livsstilsendringer for å redusere risikoen for å utvikle søvnapné - for eksempel ved å opprettholde en sunn kroppsvekt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer